Νεστος και πολυς θα μας ηταν (twitter)



Επίκαιρο. Πολλοί ξεχνούν ότι συμμαχικό προαπαιτούμενο για να περιέλθει η Θράκη στην Ελλάδα (1920) - την οποία πήραμε από τους Βούλγαρους και όχι από τους Οθωμανούς - ήταν η αποστολή στρατού στη Σμύρνη (1919) και η προστασία των Βρετανών στα στενά από τον Ελληνικό Στρατό.

Και ήταν η μόνη λογική επιλογή για την εποχή, γιατί οι ελληνικοί  πληθυσμοί ήταν πλειοψηφικοί στην ανατολική Θράκη - όχι στη δυτική - και αρκετά πυκνοί στην Ιωνία, με αποκορύφωμα τη Σμύρνη που είχε τον μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό γενικώς σε όλο το Αιγαίο.

Το άλλο που ξεχνούν αρκετοί είναι ότι δια της συστηματικής εθνοκάθαρσης η Οθωμωμανική κυβέρνηση είχε εκδιώξει κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου από τα ευρωπαϊκά και ασιατικά της εδάφη σχεδόν 900.000 Χριστιανούς, οι οποίοι το  επέστρεψαν στις εστίες τους το 1919 - 1920 για να ξαναφύγουν το 1922 - 1924.

Έτσι ακόμη και εάν τελικά με τη συνθήκη Ειρήνης (1923) κρατήθηκε η μισή Θράκη, για να γίνει αυτό χρειάστηκε κοτζαμ Μικρασιατικος πόλεμος.

Κυνική και θλιβερή υπενθύμιση, αλλά επίκαιρη.

Δηλαδή εάν οι Βούλγαροι δεν ήταν τόσο τύφλα προσδεμένοι στο άρμα του Κάιζερ, η Ελλάδα ως ηττημένη κατά πάσα πιθανότητα θα είχε επιστρέψει στον Νέστο ή και στον Στρυμώνα

Και η Βουλγαρία θα είχε γεωπολιτικό βάθος που θα επισκίαζε όλα τα κράτη της περιοχής.

Η πίστη της Ελλάδας στις συμμαχικές της υποχρεώσεις - με τεράστιο κόστος για τον λαό - όχι απλά επιβεβαίωσαν τα κέρδη αυτά, αλλά και της χάρισαν το μείζον γεωπολιτικό αποτύπωμα του Ανατολικού Αιγαίου. 

Στη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου όταν έφτασε μέχρι τη Μεγίστη, αυτόν τον παγκόσμιο κόμβο της αεροπορίας του Μεσοπολέμου, τη σημασία της οποίας ακόμη δεν έχουμε καταλάβει.

Μια υπεύθυνη, οργανωμένη και ανοιχτομυαλη στρατηγική ενδεχομένως να είχε την ίδια κατάληξη και στην Κύπρο. Αλλά εκεί χάθηκε η μπάλα. Η έλευση της ΕΕ όμως λειτούργησε καταλυτικά κι εκεί.

Σοβαρότητα, υπομονή και σύνεση. Και στόχοι της προκοπής. Έτσι πας μπροστά.
Άρα, κλειδιά για
-το κλείσιμο του Αιγαίου στον Βορρά, η Σμύρνη
-την έξοδο στην Αν. Μεσόγειο, η συντριβή του Άξονα στην Αλβανία από τον Ε.Σ., η αντίσταση και η συνέχιση του πολέμου στη Μέση Ανατολή,
-την είσοδο στην Ε.Ε, η προσήλωση στη Δύση (1946 - 1949) και η γεωπολιτική αξία λόγω Δωδεκανήσων. 
Όλα αυτά χάρη στα καθ'ημάς toil, blood, sweat and tears, που έλεγε και ο πατερούλης - της Νίκης, όχι ο μουστάκιας - που παράτησε τη γερμανική αντεπίθεση για να φέρει Σπιτφαιερ στην Αθήνα.

Και να στραφεί εναντίον των έως τότε συμμάχων του - εδώ βύθισε τον γαλλικό στόλο για να μην πέσει στους Γερμανούς, στο ΕΑΜ θα κολλούσε;

Οι ανήλικοι εν τη αιθούση ας μην διαβάσουν: Χάρη στη δημοσιονομική, αντιπληθωριστική και νομισματική πειθαρχία - τα "μνημόνια" - έγινε εφικτή η μεγάλη πολεμική εξόρμηση (1912 - 1922), η προετοιμασία (1953 - 1967) και η ένταξη (1989 - 2001) στον σκληρό πυρήνα των ευρωπαϊκών Θεσμών.




Σχόλια