Σχεδιο Μαρσαλ, Σχεδιο Μοργκενταου



Επίκαιρο! Το σχέδιο Μάρσαλ ξεκινούσε, το σχέδιο Μόργκενταου ενταφιαζόταν. 

Το πρώτο θα το έχετε ακουστά - οι Αμερικανοί άνοιξαν την κάνουλα από το λεφτόδεντρο (όπως κάνουν σήμερα) και συνέβαλαν στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης. 

Το δεύτερο μπορεί οι λιγότερο μυημένοι να μην το έχετε ακουστά - οι Θεσσαλονικείς έχουν ακουστά τον Μόργκεντάου από την ομώνυμη οδό του κέντρου. Η ονοματοδοσία αυτή αφορούσε τον Χένρυ Μόργκεντάου, πρόεδρο της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων. 

Ο γιος του - ο Μόργκενταου Jr - έγινε υπουργός Οικονομικών του Ρούζβελτ και ουσιαστικά εφήυρε το λεφτόδεντρο, χάρη στο οποίο η Αμερική βγήκε από την κρίση, στρατιωτικοποίησε τη βιομηχανία της, εξήλθε στον πόλεμο και κατέστη παγκόσμια δύναμη. 

Ο Μόργκενταου Jr. προωθούσε ένα πλάνο διαμελισμού της Γερμανίας - σε ένα βόρειο κι ένα νότιο κράτος, αντίστοιχα -, την μαζική αποβιομηχάνιση και μετατροπή της κοιλάδας του Ρουρ σε διεθνές προτεκτοράτο και την επιστροφή περιοχών που είχε καταλάβει το Γ' Ράιχ στις γειτονικές χώρες. 

Τελικώς, διαπίστωσαν ότι χωρίς τη Γερμανική ανάκαμψη, δεν θα μπορούσε να γίνει και η ευρωπαϊκή ανάκαμψη - κι έτσι η Γερμανία πήρε πλήρη άφεση αμαρτιών (δάνεια, χρέη, πολεμικές αποζημιώσεις κτλ). 

Όλα αυτά γίνονται ξανά επίκαιρα λόγω της ανάγκης για αλληλεγγύη που φέρνει ο ιός.

Σχόλια