Η Τηλεργασια, το ΕΜΣΤ (ΦΙΞ) και ο Τακης Ζενετος


Πρόσοψη του ΕΜΣΤ

Ευτυχώς ήμουν τυχερός και πριν από δύο Κυριακές έσπευσα να επισκεφθώ το ΕΜΣΤ - το παλιό ΦΙΞ του Τάκη Ζενέτου -, το οποίο θα ήταν ανοιχτό στο κοινό δωρέαν για όλο τον Μάρτιο. 

Επειδή μάλλον θα αργήσουμε να ξαναπάμε, αναρτώ μία σειρά φωτογραφιών για να πάρει όποιος θέλει μια γεύση από το νέο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας. Δεν είμαι ειδικός στα της τέχνης, αλλά πιστεύω ότι το ΕΜΣΤ θα μπει γερά στις ζωές μας, όταν περάσει η καταιγίδα του ιού. 



Το ΦΙΞ εμμέσως και εξ αντανακλάσεως είναι ξανά επίκαιρο λόγω του σχεδιαστή του: Ο Τάκης Ζενέτος, αυτός ο σπουδαίος έλληνας αρχιτέκτονας του 20ου αιώνα, επανασχεδίασε το εργοστάσιο ΦΙΞ της Συγγρού, δημιουργώντας έναν "κοιμώμενο ουρανοξύστη" κι ένα κορυφαίο τοπόσημο της νεωτερικότητας για την Αθήνα, το οποίο δυστυχώς τεμάχισε η Αττικό Μετρό για τις ανάγκες του σταθμού μετρό ΦΙΞ. 

Μάκης Φάρος, Suspect Device - Ηχητική εγκατάσταση, 2007


Ο Ζενέτος είναι ξανά επίκαιρος γιατί είναι ο πρώτος έλληνας μηχανικός στον 20 αιώνα που ξεκινά να μιλά για την ανάγκη τηλεργασίας, τηλεκπαίδευσης και τηλεδιεκπεραίωσης των υπηρεσιών προκειμένου να καταργηθεί η ανάγκη μετακίνησης, που θα μας επιτρέψει να επανασχεδιάσουμε τις πόλεις μας και να τις κάνουμε πιο ανθρώπινες. 

Δημοσθένης Κοκκινίδης, από τη σειρά ...Των δε κακών μνήμη... 1967-1997. Ακρυλικό σε χαρτόνι συσκευασίας κολλημένο σε κόντρα πλακέ θαλάσσης 


Προέβλεψε με απίστευτη ακρίβεια τον ρόλο των δικτύων που θα μετέφεραν τις πληροφορίες μέσω του φωτός - αυτό δηλαδή περίπου που κάνουν τα δίκτυα οπτικών ινών. Και οραματίστηκε πόλεις που θα αναπτύσσονται κάθετα και ψηλά στον ουρανό και θα επιστρέψουν τη Γη στη φύση. 

Κάρλος Μότα, Κομμάτια Γκραφίτι: Σε ποιον ανήκει ο δρόμος, 2007-2009. Εγκατάσταση. Ξύλινη κατασκευή, μαύρο χαρτί, λάμπες φθορισμού. 


Ένα καταπληκτικό βιβλίο για το ΦΙΞ - που προέκυψε από διδακτορικό -, το "ΦΙΞ FIX 120+ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, Τάκης Χ. Ζενέτος-Μαργαρίτης Χ. Αποστολίδης, Σημείο Τομής στην ιστορία του Κτιρίου" της Ντόρας Θεοδωροπούλου κυκλοφορεί εδώ και 2 χρόνια από τις εκδόσεις Επίκεντρο (άρθρο από την καλή Lifo Mag https://www.lifo.gr/…/fiksfix-120-xronia-ena-vivlio-tis-arx…

Θέα από τον εξώστη του ΕΜΣΤ


Ο εξώστης του ΦΙΞ πιστεύω ότι θα γίνει ένα από τα πλέον ελκυστικά για φωτογραφία μέρη της Αθήνας διότι σου δίνει μία πανοραμική θέα από τις αρχές της Συγγρού - βλέπεις την παλιά Ολυμπιακή του Ωνάση, Φιλοπάππου, Ακρόπολη, Λυκαβηττό και θάλασσα. 


Σχόλια