Η κυρια στο ταχυδρομειο




Το πρωί στο ταχυδρομείο. 

Η εξηνταρα κυρία που προηγείτο, πήγε να πληρώσει στο POS με την αστυνομική της ταυτότητα.

Σε κλάσματα δευτερολέπτου σκέφτομαι μέσα μου 2 ή 3 factor authentication, blockchain, διαλειτουργικές βάσεις δεδομένων, διάφορα API που μεταδίδουν αυτόματα ανωνυμοποιημένες πληροφορίες, την πρόκληση της προστασίας της ιδιωτικότητας στη νέα εποχή, πληρωμές με ό,τι μέσο σε ταυτοποιεί, την πιθανότητα ένας δικτάτορας να έχει μαζεμένα όλα αυτά τα δεδομένα.

Η απώτατη φαντασία έκλεισε με την εικόνα μιας διευρυμένης κοινής συνεδρίασης της ολομέλειας των ΤτΕ, ΑΠΔΠΧ, ΕΕΤΤ, ΑΔΑΕ, κι εκπροσώπων των υπουργείων Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και  Ψηφιακής Διακυβέρνησης που καλούνται να κλείσουν τα σπασμένα παράθυρα μιας βιαστικής τεχνολογικής εφαρμογής: Μιας ψηφιακής αστυνομικής ταυτότητας που κάνει πληρωμές, αλλά έχει κάμποσα κενά ασφαλείας. 

Της λέει ο υπάλληλος: "Με την ταυτότητα δεν μπορείτε να πληρώσετε, αλλά μία μέρα θα γίνει κι αυτό, κάποια στιγμή θα το δούμε".

Η κυρία πιάνει τη μάσκα της και λεει φωναχτά: "Γι'αυτό μας τα φοράνε αυτά!"

Εκεί η εσωτερική φωνή με ωθουσε να τη ρωτήσω "σε ποια φασματική περιοχή σας έχουν;" αλλά δεν το αποτολμήσα.

Εάν αύριο το πρωί γινόταν ένα δημοψήφισμα περί της ισχύος του πανοράματος των θεωριών συνωμοσίας για τον κορωνοϊό (από το ότι λένε ψέματα τα κανάλια για τους νεκρούς, έως το εμβόλιο του Γκέιτς και τη συμπλευσή με τα δίκτυα 5ης γενιάς) ή όχι, το αποτέλεσμα θα μας εξέπληττε.

Σχόλια