Να μην κλείσουν κι άλλα σπιτια




Τα τελευταία 15 χρόνια τρεις παράγοντες, η αυστηροποίηση του ΚΟΚ, η ανάληψη των αυτοκινητοδρομων από ιδιώτες που έφερε ενίσχυση των operations και η κρίση, που μείωσε δραματικά τους κυκλοφοριακούς φόρους, πέτυχαν συνδυαστικά την μείωση των θανάτων και των τροχαίων στους βασικούς εθνικούς οδικούς άξονες της ηπειρωτικής χώρας. Έστω κι έτσι ήταν μια πρόοδος.

Ωστόσο, αυτή είναι μια ανάγνωση. Στα αστικά κέντρα η εφαρμογή του νόμου έχει προ πολλού καταρρεύσει (στο παράλληλο ελληνικό σύμπαν, είτε φορολογείς είτε γράφεις τον φορολογουμενο - σίγουρα όχι και τα δύο) και ο καθένας κάνει ότι θέλει.

(Όταν ήρθα στην Αθήνα ήταν πχ αδιανόητο να δεις ΙΧ με αλαρμ ή παρκαρισμένο στην Βασ. Σοφίας ή την Σταδίου. Σήμερα η τήρηση του νόμου ακόμη και σε δρόμους - βιτρίνα είναι μακρινή ανάμνηση - ελάτε μια βόλτα από την Πατησίων να δείτε τι γίνεται).

Στο μεταξύ, πέθανε και ο Άρης Σταθακης τον οποίο ο κόσμος τον άκουγε όσο τουλάχιστον είχε την εκπομπή του. Έμεινε μόνο ο Ιαβέρης και το ινστιτούτο Πάνος Μυλωνάς, που δεν έχουν ακροατήριο στο ευρύ κοινό.

Κανείς άλλος δεν ασχολείται - έξω από τους επαγγελματίες των συγκοινωνιών. Η οδική ασφάλεια είναι σα' να μην υπάρχει, σα' να έχουμε λύσει το θέμα.

Καθημερινά, βέβαια, σκοτώνονται ή τραυματίζονται άνθρωποι είτε από λάθος είτε απο συνδυασμό σφαλμάτων και αστοχιών. Κανένα όμως μέτρο δεν λαμβάνεται.

Τα γκάζια και ο τσαμπουκάς στον δρόμο παραμένουν τεκμήριο μαγκιάς, σε αυτήν εδώ την παράξενη χώρα, την μόνη σε όλη την Δύση που προτεραιότητα έχει το αυτοκίνητο και όχι ο πεζός.

(Εννοείται ότι ο ελληνάρας γίνεται γατάκι εκτός συνόρων, όπου δεν τον παίρνει να κάνει μαγκιές).

Η εφαρμογή του νόμου και η ενδυνάμωση της τροχαίας είναι κορυφαία προαπαιτούμενα για να μειωθούν τα θανατικά.

Και χρειάζεται συστηματική καλλιέργεια και προσπάθεια απο πολύ μικρή ηλικία προκειμένου να ξεπεραστούν απωθημένα άλλων εποχών. Η πληροφόρηση είναι απαραίτητη.

Σήμερα κλείσανε δύο σπίτια με τρόπο δραματικό, τραγικό και άδικο.

Ας κάνουμε ως κοινωνία ότι είναι στο χέρι μας για να μην κλείσουν κι άλλα. Μπορούμε.

Σχόλια