Το πρωτο ανταμωμα



Με αφορμή την ανακάλυψη αυτή

"Η συνάντηση έγινε στον ανώνυμο ακόμη, κατά την γήινη αστρονομία, δορυφόρο του τέταρτου κατά σειρά πλανήτη, που μοιάζει με τη Γη.

Ακολούθησε εγκάρδιο αντάμωμα των ενθουσιασμένων εξωγήινων με τους ξετρελαμένους κοσμοναύτες που εκπροσωπούσαν τα έθνη του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ηταν άλλωστε μια μοναδική στιγμή. Για πρώτη φορά γήινοι θα συναντούσαν εξωγήινους, και δη ανθρωποειδείς.

Ο Ρώσος τους έφερε βότκα, μπαμπούσκες και τον αλγόριθμο για την κατασκευή των ανθεκτικότερων διαστημικών υλικών.

Ο Αμερικανός τους έδωσε ενα καλιφορνέζικο μπλουτζιν, μια ηλεκτρική κιθάρα Fender, που συνδέεται live με ενισχυτες σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα και ένα ρομπότ που μεταμορφώνεται σε υβριδικό όχημα.

Ο Γάλλος τους χάρισε τους εκλεκτότερους οίνους από τα Πυρηναία, αλλά και τα λαμπροτερα αρώματα της χώρας του, και κυρίως, ενα σύστημα πυρηνικής σύντηξης που κρατά τα life support systems του διαστημοπλοίου ενεργά για δεκαετίες.

Υποκλινομενος, ο Κινέζος τους έδωσε έναν χάρτινο δράκο, που είχε πάνω του ιδεογράμματα που σήμαιναν ειρήνη, συνεργασία και γαλήνη, αλλά και δείγματα μοναδικής διαστημικής τεχνολογίας που δημιουργεί ολοκαθαρες μεταδόσεις σημάτων, χωρίς παρεμβολές σε απόσταση χιλιάδων ετών φωτός.

Ευγενέστατος, ο Βρετανός τους χάρισε μια μνημειώδη σημαία του στόλου που σώζεται από τη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ κι μια μπαταρία διαστημικού κινητήρα που σε πάει διαστημικό ταξίδι 50 έτη φωτός μακριά.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος προσέφερε ενα κουτί - που όταν το άγγιζες, έπαιζε την "Ωδή στη χαρά" - με τους μεγάλους συνθέτες της κλασικής μουσικής, αλλά κι ενα αναπτυγμένο module για διαστημική πλοήγηση που ήταν και αυτό χάρη στο οποίο έφτασαν μέχρι εκεί.

Τελευταίος έμεινε ο Έλλην αστροναύτης, ο οποίος εκπροσωπούσε τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Χαιρέτισε στρατιωτικά, κι έδωσε στους ενθουσιώδεις αντιπροσώπους αυτού του νέου κόσμου, ένα μικρό αντίγραφο της Ακρόπολης, λίγη ρακή κι έναν made in Greece αισθητήρα που επιτρέπει την ακριβή ψηφιακή τρισδιάστατη αναπαραγωγή των ουράνιων σωμάτων.

Στη συνέχεια, όμως, κι εκτός του συμφωνημενου πρωτοκόλλου, άνοιξε έναν χαρτοφύλακα και τους παρέδωσε τέσσερις φακέλους, που είχαν πάνω τους το γνώριμο εθνόσημο.

Ο πρώτος έγραφε "ΕΝΦΙΑ - αντικειμενικές". Ο δεύτερος "τακτοποίηση αυθαιρέτου". Ο τρίτος "οικοδομική άδεια - πανωσήκωμα". Ο τέταρτος "κτηματολόγιο - διορθώσεις".

"Τι είναι αυτά που μας έφερες ξένε;" τον ρώτησαν οι εξωγήινοι.

"Αναπτυξιακά εργαλεία!" τους απάντησε ο αστροναύτης. "Εφαρμόστε τα και θα μας θυμηθείτε!" συνέχισε.

"...Δύο αστρικά έτη αργότερα, η εφαρμογή των ελληνικών ιδεών θα προκαλούσε εμφύλιο διαπλανητικό πόλεμο στο νέο κόσμο.

Είναι ειρωνεία της τύχης ότι κανείς από τους προηγμένους αυτούς πολιτισμούς δεν κατάλαβε την ελληνική παγίδα, παρά μόνο όταν ήταν πια πολύ αργά. Timeo Danaos et dona ferentes!" έγραψε ο ιστορικός του μέλλοντος...

Σχόλια