Ολοι καναμε τα λαθη μας


Ιστορική ημέρα η 25η Ιανουαρίου 2015. Ήταν η αρχή του τέλους της μεγάλης αυταπάτης και η αφετηρία μιας πορείας που επιβεβαίωσε τελικά, δια πυρός και σιδήρου, τις σταθερές της χώρας. 

Είναι γεγονός ότι καμία άλλη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης δεν θα μπορούσε να αποσυμπιέσει τόσο αποτελεσματικά μια τόσο περίπλοκη κατάσταση - από το δημοψήφισμα στην κωλοτούμπα, η οποία υπήρξε το σπουδαιότερο έργο που άφησε ο τέως πρωθυπουργός πίσω του. 

Το κόστος και οι δεσμεύσεις ήταν μεγάλες και θα μας ακολουθούν για καιρό. Αλλά με Θουκυδίδειους όρους ήταν ένα "δίκαιο" τίμημα - όχι τόσο για τα δίδακτρα του πρωθυπουργού που έγραφαν οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, αλλά κυρίως για το τεράστιο μάθημα ιστορίας που πήραμε. 

Η συνέχεια είναι γνωστή και τα γεγονότα νωπά. Η αποτίμηση μικρή σημασία έχει πια - ο λαός άλλωστε έκανε τις επιλογές του. 

Σημασία έχει ότι πλέον δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από λευκούς ιππότες. Όλοι έχουν δοκιμαστεί, συνήθως δε υπό κακές συνθήκες και συνήθως με ανάμεικτα αποτελέσματα. Αλλά ούτε μπορούν πια να μας συγκινήσουν τα παραμύθια - γκώσαμε. 

Ας τα θυμόμαστε αυτά και ας πάρουμε τα μαθήματά μας στους αχαρτογράφητους καιρούς που έρχονται. Όλοι κάναμε τα λάθη μας εκείνη την θυελλώδη εποχή - άλλοτε φωνάζοντας και άλλοτε σιωπώντας. 

Τουλάχιστον ας μην ζήσουμε ξανά και άλλους ενδιαφέροντες καιρούς, κατά την κινεζική αντίληψη.

Σχόλια