Η κληρονομια του 2020



Στο καθιερωμένο infographic για τη νεα χρονιά να κάνω παραπάνω πράγματα, να το περιποιηθω και να ασχοληθώ περισσότερο.

Δυστυχώς τα δυσάρεστα γεγονότα των ημερών δεν μου το επέτρεψαν - φύσει αισιόδοξος είχα ξεκινήσει μάλιστα να γράφω κι ένα κείμενο που υποστήριζε ότι "Η νέα δεκαετία ίσως να είναι καλύτερη". 

Έστω κι έτσι ("if it works, don’t fix it" , που λένε και οι Αγγλοσάξωνες) όμως λέει μια αλήθεια: αυτήν των αριθμών. Τους επόμενους μήνες που θα έχουμε πιο ολοκληρωμένα και επίκαιρα στοιχεία, θα επανέλθω. 

Η παρακαταθήκη που αφήνει η πανδημία οδηγεί το ελληνικό κράτος σε δημόσιονομική εξάντληση.

Μόνο ένα σπριντ μέσω του ταμείου ανάκαμψης, η αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και η σε βάθος χρόνου δημοσιονομική διόρθωση μπορούν να δημιουργήσουν πραγματικές προϋποθέσεις επιστροφής της οικονομίας στην ανάπτυξη και στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και νέων επιχειρήσεων που η κοινωνία έχει τόσο μεγάλη ανάγκη. 

Ας μην έχουμε αυταπάτες - αυτή θα είναι η συζήτηση για το πρώτο μισό της δεκαετίας τουλάχιστον. 

Πίσω από τους αριθμούς βέβαια κρύβονται κανονικοί άνθρωποι.

Η σκέψη μας είναι στους 4881 συμπολίτες μας που έφυγαν από τη ζωή εξ αιτίας του κορωνοϊού και στους οικείους. Και σε όσους χαροπαλευουν στις ΜΕΘ. 

Στους εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας που βρέθηκαν χωρίς εισόδημα, έρμαια στη διακριτική ευχέρεια και την ελεημοσύνη του κράτους.

Στα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που στερούνται την πρόσβαση σε μια κανονική εκπαιδευτική διαδικασία και μέσα στους 4 τοίχους αποκλείονται από την κοινωνικοποίηση - τον δρόμο της ενηλικίωσης.

Στους χιλιάδες δημόσιους λειτουργούς της υγείας που κάθε μέρα υπερβαίνουν εαυτόν και ρισκάρουν τη ζωή τους για να σώσουν ζωές.

Στους οδηγούς, ντελιβεράδες, εργαζόμενους στο πεδίο που εκτίθενται κάθε μέρα απείρως περισσότερο από όσους έχουν την πολυτέλεια της τηλεργασίας.

Στους χιλιάδες συμπολίτες μας που παλεύουν μόνοι τους με τους δικούς τους δαίμονες ή και με τέρατα μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Υπομονή λοιπόν και καρτερικότητα. Η επιστήμη και η τεχνολογία έσπευσαν όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας για την αντιμετώπιση της πανδημίας ή όποια αργά ή γρήγορα θα τελειώσει.

Για τον δρόμο όμως προς το αύριο η ευθύνη της επιλογής θα είναι ολότελα δική μας.

Καλή Χρονιά.

Σχόλια