Γ. Λεονταριτη, Το Λαίκο Κομμα μετα την κατοχη
Ένα ακόμη εξαντλημένο του Λεονταρίτη που καταπιάνεται με το Λαϊκό Κόμμα και τον Ντίνο (τον) Τσαλδάρη.
Την 15/4/1946 με μυστική ψηφοφορία οι βουλευτές του ΛΚ εκλέγουν τον Τσαλδάρη - για πρώτη φορά μετά το 1936 το κόμμα που ίδρυσε ο Δημήτρης Γούναρης θα είχε αρχηγό. Στις 18/4/1946, ο Τσαλδάρης σχηματίζει κυβέρνηση με τη συνεργασία των Γονατά, Στεφανόπουλο, Θεοτόκη και άλλων. Το δημοψήφισμα για την επιστροφή της Μοναρχίας αποφασίζεται να γίνει την 1/9/46.
Στα τέλη του 1946 η κατάσταση της χώρας είναι όμως θλιβερή. Ο Τσαλδάρης καλεί τους Παπανδρέου, Βενιζέλο και Κανελλόπουλο σε κυβέρνηση συνασπισμού χωρίς αποτέλεσμα. Τον Ιανουάριο του 1947 ο εμφύλιος καλπάζει, οι Άγγλοι σταματούν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ελλάδα, κι ενώπιον του αδιεξόδου σχηματίζεται η κυβέρνηση Μαξίμου που διαλύεται στις 29/8/1947.
Ακολουθεί βραχύβια κυβέρνηση Τσαλδάρη και στις 7/9/1947 ορκίζεται κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού Φιλελευθέρων - Λαϊκών με πρωθυπουργό τον Θεμ. Σοφούλη. Η κυβέρνηση ανακαλεί τον Παπάγο από τον εφεδρεία και του αναθέτει την αρχιστρατηγία.
Ο Σοφούλης λίγες εβδομάδες πριν τη νίκη του ΕΣ στον Εμφύλιο πεθαίνει. Σχηματίζεται συμμαχική κυβέρνηση Διομήδη που κερδίζει τον πόλεμο και προκηρύσσει εκλογές.
Το ΛΚ κρατά την πρώτη θέση με μειωμένα ποσοστά. Το κέντρο έχει τρία κόμματα στη Βουλή: Φιλελεύθεροι, ΕΠΕΚ, Παπανδρέου και γύρω του Κανελλόπουλο και Σβώλο.
Τα κόμματα του κέντρου συμφωνούν σε κοινή κυβέρνηση, όμως ο Βενιζέλος τους πουλάει και σχηματίζει κυβέρνηση με Κανελλόπουλο. Πέφτει και ακολουθεί Πλαστήρας με αντιπρόεδρο Παπανδρέου, που πέφτει και έρχεται νέα με Βενιζέλο και αντιπρόεδρο Παπανδρέου. Ξαναπέφτει.
Ακολουθεί νέα με Τσαλδάρη - Βενιζέλο - Παπανδρέου. Οι Αμερικανοί μειώνουν δραστικά την οικονομική βοήθεια που προκαλεί χαμό, που εντείνεται από τα σκάνδαλα του ΛΚ. Ο Βενιζέλος φεύγει καθώς και 25 βουλευτές του ΛΚ που συμμαχούν με Κανελλόπουλο, δημιουργούν το ΛΕΚ και γίνονται η ραχοκοκαλιά του Συναγερμού του Παπάγου.
Το ΛΚ γνωρίζει συντριβή. Πρωθυπουργός Πλαστήρας. Στις επόμενες εκλογές ο Παπάγος θριαμβεύει. Ο Τσαλδάρης εξαφανίζεται πολιτικά.
Σπάνιο πράγμα στην Ελλάδα ο πρώτος των εκλογών να παραχωρεί την πρωθυπουργία. Ιδιαίτερη περίπτωση ο Τσαλδάρης.
Σχόλια