2020: Η πανδημια κανει ταμειο




Πλέον έχουμε επίσημα στατιστικά στοιχεία και μετρήσεις που ολοκληρώνουν το ανάγλυφο των επιπτώσεων της πανδημίας στην εθνική οικονομία της Ελλάδας για το σύνολο του έτους 2020 - ένα έτος το οποίο ο ιστορικός του μέλλοντος κατά πάσα πιθανότητα θα εξετάζει ως ορόσημο για την πορεία της χώρας μέσα από την πανδημία.

Οι αριθμοί έρχονται να επιβεβαιώσουν και να τεκμηριώσουν την εμπειρική μας αντίληψη για τα πράγματα: Για τους νεότερους το 2020 είναι annus horribilis. Για εμάς που ζήσαμε άμεσα ή έμμεσα την προηγούμενη κρίση σε παραγωγική ηλικία σαν χρηματοοικονομική, επαγγελματική - ίσως και υπαρξιακή - τραγωδία, είναι η επανάληψη μίας κακόγουστης φάρσας.

Ακόμη όμως και μέσα σε αυτήν τη θύελλα, κρύβεται μία υπόσχεση: η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της οικονομίας, που επιβάλλεται από τα πράγματα (ανάγκα και θεοί πείθονται), δίνει τεράστιες ενέσεις στην παραγωγικότητα της εθνικής οικονομίας, οι οποίες θα αποδώσουν καρπούς και θα θέσουν τις βάσεις για το αύριο στο άμεσο μέλλον.

Ένα μέλλον που θα έρθει να μας βρει στο μέσον του βιολογικού μας κύκλου και στο ζενίθ της επαγγελματικής μας πορείας. Τα "παιδιά της Αλλαγής" θα έχουν μία ιστορική ευκαιρία να καθορίσουν την πορεία μιας χώρας, που συνοδεύεται από τεράστια διαρθρωτικά προβλήματα, και να αφήσουν στην επόμενη γενιά κάτι καλύτερο από αυτό που παρέλαβαν

Σχόλια