Κεκλεισμένων των Στοών

"Λοκ-άουτ στη μόρφωση" δήλωσε για τις καταλήψεις των φιλοσοφικών στοών, ο πορφυρογέννητος Αυτοκράτωρ του Μαξίμου, Καραμανλής. Στο Ιερόν Παλάτιον, η φράση του Βασιλέα ήχησε μάλλον περίεργα, καθώς οι σπαθάριοι, οι μάγιστροι και οι Δούκες, δεν ήταν συνηθισμένοι στους βαρβαρισμούς. Φαίνεται πως η εξοικείωση του με τους Φράγκους σταυροφόρους εταίρους έχει κι ένα αρνητικό ίμπακτ στην αυτοκρατορία. Στη σύγκλητο, όπως και κάθε Παρασκευή, η αρχηγοί των Βένετων, των Πράσινων, των Ερυθρών, των ΣΥΝέρυθρων και των ψευδοεθνικών αντήλλαξαν πρωτολογίες, δευτερολογίες και τριτολογίες.

Εντύπωση προκάλεσε στους λαούς της αυτοκρατορίας το εξώφυλλο της περγαμηνής "Το Βήμα" που αναπαρίστανε τον αρχηγό των ΣΥΝέρυθρων να πρωτολογεί στο φόρουμ της Συγκλήτου. Ο Μάγιστρος Αλαβάνος, λόγω της πολυδιάσπασης που προκαλει η Δακτυλιδομαχία των Πρασίνων, αποπειράται να εισβάλλει στον ζωτικό τους χώρο στον Ιππόδρομο και να προκαλέσει ρήγμα στις αριστερές/κεντροαριστερές επάλξεις των κερκίδων του Ρωμαϊκου πολυχώρου. Όμως, είναι πολλοί οι νομομαθείς που προκρίνουν ότι ο Μάγιστρος πλανάται πλάνην μακρά, καθώς η ισχύς που θεωρεί πως έχει, δεν είναι παρά προσωρινό φαινόμενο που αναμένεται να ανατραπεί με την εξομάλυνση της κατάστασης στην κερκίδα των Πρασίνων. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο Αλαβάνος μονάχα εάν επιδείξει την ευελιξία και την οξυδέρκεια του Ιωάννου Τζιμισκή, θα καταφέρει να γίνει Αλαβάνος στη θέση του ΓΑΠ. Όμως, κάποιοι θέτουν το εξής ερώτημα; Για να αποκτήσει την ηγεμονία στον κεντροαριστερο χώρο του Ιπποδρόμου, θα πρέπει να υπερνικήσει τον Θεσσαλονικέα εύσωμο προύχοντα Βενιζέλο, να προβεί σε αιματηρή δελφινοκτονία (πρέπει να υπάρχουν άνω των εκατό dauphins στο ΠΑΣΟΚ) και, όσοι γλυτώσουν τη σφαγή να ενωθούν με τους ΣΥΝέρυθρούς. Όμως, είναι πολύ πιθανόν ότι - μεταξύ άλλων- οι ζηλωτές καλόγεροι Ψαρριανός, Κοροβέσσης και Κουβέλης να μην αποδεχθούν τα "χλωρά μιάσματα των ημερών της επαχθούς Κομνηνοκρατίας".

Βέβαια, υπάρχουν περιθώρια για πολιτικούς ελιγμούς, καθώς στη Συμβαση-λεύουσα (οι μεσαιωνικοί αντιγραφείς δεν ήταν ποτέ διάσημοι για την ορθογραφία τους, παρά μόνο για τον δημοσιοϋπαλληλισμό τους) διεξάγονται μουσικοί αγώνες για την ανάδειξη του πλέον ακαλαίσθητου κιθαρωδού. Η διοργάνωση αποτελεί ένα μιαρό, διονυσιακό κατάλοιπο, το οποίο αγνοούν επιδεικτικά όλο οι σοφοί χριστιανοί της αυτοκρατορίας. Όμως, καθώς η Βασιλεία των Ρωμαίων χαρακτηρίζεται από πολυσυλλεκτική, πολυμορφική κουλτούρα, η ΕΡΤ (Έλβα- Ρουβίκων- Τίμπερλνατ), σεβόμενη την χριστιανική αγάπη, προβάλλει την μιαρή διοργάνωση. Είναι πολύ πιθανόν οι λαοί της αυτοκρατορίας (η μσνκ. κοινή γνώμη), απασχολούμενοι με τους μουσικούς αγώνες, αλλά και με τα προβλήματα της καθημερινότητας (και τότε έτσι τα έλεγαν) να απορροφηθούν σε τέτοιο βαθμό, σε σημείο να χάσουν σοβαρά επεισόδια.

Στη σύγκλητο των Πρασίνων, όλα δείχνουν ότι ο Δουξ ΓΑΠ θα κρατήσει τα sceptra του Τίμιου Ήλιου του ΠΑΣΟΚ. Άρα, ο μόνος χαρούμενος σίγουρα δεν διαμένει στο Παλάτιον του Κουμουνδούρου, αλλά στο Ιερόν του Μαξίμου. Και είναι βέβαιον ότι οι μετριοπαθείς εικονολατρες πραίτωρες Ρουσόπουλος, Παυλόπουλος, Σουφλιάς χαμογελούν μέχρι τα αυτιά.

Ο μόνος που θα έχει πρόβλημα αυτήν την περίοδο θα είναι ο χιλίαρχος Στυλιανίδης, καθώς οι οι σπουδαστές των φιλοσοφικών στοών αντιτίθενται στο άνοιγμα φράγκικων, κέλτικων και σαξωνικών σχολών από ρωμαίους ή σελτζούκους.

"Αυτές οι στοές, μια ζωή πρόβλημα μας δημιουργούσαν" είπε διακεκριμένο στέλεχος του Φόρουμ.

Σχόλια