Η ιστορια επαναλαμβανεται

 



Όπως κάποιοι φίλοι ήδη γνωρίζουν, ολοκληρώνω τη συγγραφή ενός βιβλίου για την πολιτική αεροπορία στην Ελλάδα, το οποίο ρίχνει φως στην έντονα άγνωστη περίοδο 1945-1957, στη λήξη της οποίας ο Αριστοτέλης Ωνάσης δημιουργεί την Ολυμπιακή Αεροπορία και φέρνει μία νέα εποχή στις εναέριες συγκοινωνίες της χώρας.

Ο Ωνάσης εξασφάλισε μία δυνατή σύμβαση, καθώς και τα δικαιώματα, τον στόλο και το προσωπικό της εταιρείας ΤΑΕ, που είχε ιδρύσει το 1946 με την μετοχική υποστήριξη της αμερικανικής TWA ο σμηναγός ε.α. Στέφανος Ζώτος – ο θεωρούμενος ως πατέρας της Ελληνικής Πολιτικής Αεροπορίας.

Η ΤΑΕ ήταν η μεγαλύτερη από τις 3 αεροπορικές εταιρείες (η ΕΛΛ.Α.Σ και η ΑΜΕ ήταν οι άλλες δύο) που είχαν ιδρυθεί στη χώρα μας την εποχή του Εμφυλίου, η λήξη του οποίου τις έφερε σε δεινή οικονομική κατάσταση, καθώς για χρόνια τα αεροπλάνα ήταν το μόνο ασφαλές μέσο για να ταξιδέψει κανείς στην Ελλάδα εξ αιτίας του πολέμου.

Το 1951 η κυβέρνηση του Κέντρου με πρωθυπουργό τον Σοφοκλή Βενιζέλο φέρνει αναγκαστικό νόμο με τον οποίο προχωρεί στη συγχώνευση των αεροπορικών εταιρειών κάτω από την ΤΑΕ και διαγράφει τα χρέη τους, ενώ το δημόσιο αναλαμβάνει το 10% της νέας ΤΑΕ και ορίζει επίτροπο με αυξημένα δικαιώματα αρνησικυρίας. Τον νόμο εφήρμοσε ο νεότατος τότε υφυπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού.

Γιατί είναι όμως η ΤΑΕ επίκαιρη; Σήμερα η πανδημία έχει «χτυπήσει» όλες τις αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο, στην Ευρώπη δε έχει οδηγήσει σε μεγάλα μέτρα κρατικής ενίσχυσής τους, ενώ στην Ελλάδα έχει πλήξει θεαματικά την έως πρότινος οικονομικά υγιέστατη και αναπτυσσόμενη Aegean Airlines.

Με το άρθρο 30 του Ν. 4772/2021, η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα μέτρο στήριξης της Aegean δια της χορήγησης κρατικής ενίσχυσης ύψους 120 εκατ. ευρώ, με αντάλλαγμα την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ από τους ιδιώτες μετόχους της εταιρείας και την παραχώρηση δωρεάν τίτλων δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (warrants) της Aegean στο κράτος.

Τα warrants θα επιτρέψουν στο δημόσιο, εάν θέλει, να αποκτήσει έως και το 11,5% της εταιρείας – περίπου όσο είχε αποκτήσει το 1951 από την ΤΑΕ.

Πρόκειται για μία σπάνια ιστορική σύμπτωση που δείχνει ότι η ιστορία τελικά επαναλαμβάνεται.

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Aegean πραγματοποιείται στις 12 Μαρτίου 2021.

Σχόλια