ΤΟ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΔΙ, ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ




"Το μόνο της ζωής τους ταξίδι". Ο Ηλίας Μαγκλίνης έγραψε και σκηνοθέτησε  ένα σοκαριστικό βιβλίο - ντοκιμαντέρ για τον Μικρασιατικό πόλεμο. 

Κάνοντας τρομερή έρευνα, ανασυνθέτει ένα διαλυμένο 100 χρόνια πριν, παζλ και ακολουθεί την πορεία της μονάδας στην οποία υπηρετούσε ο παππούς του Νίκος Μαγκλίνης στο Γ' Σώμα Στρατού κατά τη διάρκεια του πολέμου. 

Πρόβλημα 1: Ο Ηλίας δεν τον γνώρισε ποτέ μιας και ο παππούς του εκτελέστηκε από την ΟΠΛΑ τον Γενάρη του 1944. Πρόβλημα 2: Ο παππούς του δεν μιλούσε ποτέ για τον πόλεμο. 
Ο Ηλίας έλυσε τα εμπόδια αυτά, κάνοντας μια σε βάθος ιστορική έρευνα, την οποία συμπλήρωσε με οδοιπορικό στη Μικρά Ασία, αλλά και με ένα "remix" ύλης από το δικό του οπλοστάσιο γνώσεων, παραστάσεων, αλλά και αποθεμάτων της  συγγραφικής του δεινότητας. 

Το βιβλίο του ισορροπεί μεταξύ ιστορίας, ταξιδιωτικού χρονικού, διηγήματος και ψυχογραφήματος, με μια καινοτομία: σε όλο το βιβλίο απευθύνεται στον ίδιο του τον παππού, προσπαθώντας να εισπράξει τις απαραίτητες απαντήσεις. 

Το βιβλίο του Ηλία, πέρα από ότι αποτελεί ένα sui generis είδος από μόνο του (οι Αμερικανοί θα το έλεγαν "the Maglin way"), είναι μια τεράστια κατάθεση ψυχής για τους χιλιάδες νέους που πολέμησαν, τραυματίστηκαν, σκοτώθηκαν ή χάθηκαν στο μεγαλύτερο σφαγείο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ερχόμενοι αντιμέτωποι με την τρέλα του πολέμου και ξεπερνώντας τις σωματικές και ψυχικές αντοχές τους. Χιλιάδες δεν επέστρεψαν ποτέ, πάρα πολλοί γύρισαν τρελοί και άλλοι επέλεξαν τη λήθη για όσα είχαν δει τα μάτια τους εκεί. 

Είναι πολύ επίκαιρο λόγω της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Καταστροφή. Και έρχεται να μας θυμίσει 1) ότι εθνικό είναι μόνο το αληθές - και αληθές είναι ότι η Ελλάδα διέπραξε εγκλήματα πολέμου στη Μικρά Ασία, τα οποία μάλιστα αναγνώρισε κι επισήμως - και 2) ότι οι αθεόφοβοι Κωνσταντινικοί, ελαφρά τη καρδία, έστειλαν 225.000 νέα παιδιά στην Αλμυρά Έρημο, καταστρέφοντας ουσιαστικά όχι μόνο τη γενιά των προπαπούδων μας, αλλά και τον Μικρασιατικό ελληνισμό. 

Οπως έγραφε και ένας παλιός, "η βλακεία ειναι προνόμιο και των ισχυρών".

Σχόλια