ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ (ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ)

 


Έναν αιώνα μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την ήττα του ελληνικού στρατού στην Ανατολία, αναρίθμητα πεδία της μεγάλης αυτής περιπέτειας παραμένουν αχαρτογράφητα. 

Η συλλογική έκδοση "Έλληνες Στρατιώτες και Μικρασιατική Εκστρατεία" (επιμέλεια: Δημήτρης Καμούζης, Αλέξανδρος Μακρής, Χαράλαμπος Μηνασίδης - Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας) επιχειρεί να ρίξει φως στο πλέον ταλαιπωρημένο κομμάτι της Μικρασιατικής περιπέτειας: τους στρατιώτες. 

Η έκδοση επεκτείνεται σε μια σειρά θεμάτων από την καθημερινότητα των οπλιτών της στρατιάς Μικράς Ασίας: το πεδίο των μαχών, την αιχμαλωσία, τα εγκλήματα πολέμου, τις μικρές ανάπαυλες ψυχαγωγίας, την μεταπολεμική μοίρα των αναπήρων και την μετέπειτα πολιτική ριζοσπαστικοποίηση κτλ. 

Ένα μεγάλο κομμάτι του βιβλίου είναι ένα συνεχές λουτρό αίματος, αποκτήνωσης και ουσιαστικά απώλειας της ανθρώπινης φύσης. Από αυτά που, εάν ποτέ γίνονταν ταινία, ένας κοινός άνθρωπος δεν θα άντεχε να τη δει έως το τέλος της. 

Όλα αυτά μέσα από αρχεία, διηγήσεις, τις προφορικές μαρτυρίες, τα απομνημονεύματα και τα πολεμικά ημερολόγια των στρατιωτών που συμπυκνώνουν μια διαφορετική οπτική στην κυρίαρχη ανάγνωση της Μικρασιατικής καταστροφής.


Σχόλια