Η ΒΙΑΙΗ ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Το Ωδείο Αθηνών. Ιούνης 2018. Προσωπικό αρχείο


Ο επανεξοπλισμός της Γερμανίας αποτελεί τη βίαιη ενηλικίωση της Ευρώπης μετά από δεκαετίες ειρηνικής πορείας στον αυτόματο. Παρόλο που καμιά κυβέρνηση στην ήπειρό μας δεν έχει εκλεγεί με τέτοια ατζέντα, οι καιροί τελικά κάνουν τους ανθρώπους.

Παρόλο που τα γεγονότα είναι τραγικά, η συγκυρία αναβαθμίζει τη θέση της χώρας μας, η οποία παρά τα διαρθρωτικά της προβλήματα, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, είναι αξιόμαχη και έχει τη γνωστή γεωγραφική θέση που της έχει προσφέρει ένα ευρύτερο γεωπολιτικό αποτύπωμα.

Με το θέμα της ασφάλειας να ταλανίζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Ελλάδα θα βρει πιο εύκολα συνομιλητές για την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τις όποιους δημοσιονομικούς περιορισμούς μας βρουν στο μέλλον. Αλλά και μεγαλύτερη κατανόηση στην καθημερινή ισορροπία τρόμου που βιώνει με τον γείτονά της.

Από την άλλη, όμως η πίεση για διατήρηση της συνοχής της συμμαχίας θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, με όποιον κίνδυνο αυτό συνεπάγεται για τις υποθέσεις μας.

Κάτω από το πρίσμα των νέων εξελίξεων και των θλιβερών προβλέψεων για το αύριο, θα πρέπει να ιδωθούν τα μεγάλα προβλήματα του τόπου: Ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, ενεργειακή κρίση, δημογραφικό. Και πάντα υπό τον κοινό παρανομαστή των ευρωπαϊκών λύσεων, τις οποίες η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να συνδιαμορφώσει.

Μπαίνουμε στον βαθύ 21ο αιώνα και σε αχαρτογράφητα νερά. Χρειάζεται σχεδιασμός, αποφασιστικότητα και σταθερότητα στη στρατηγική μας ανεξάρτητα από τις ανακατατάξεις της πολιτικής. Η Ελλάδα έχει δυνατότητες. Η ιστορία δεν θα μας ρωτήσει εάν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις προτού μας τις φέρει.


Σχόλια