ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ

Στοά στην Ομόνοια, Μάιος 2016. Προσωπικό αρχείο


Πρέπει Ελλάδα και Ευρώπη να παγώσουν διαδικασίες δικαιωμάτων εκπομπών, απανθρακοποίησης κτλ. Και επειγόντως μέχρι νεωτέρας να επιστρέψουμε στις εγχώριες πηγές ενέργειας στον μέγιστο βαθμό.

Πρέπει η χώρα να γυρίσει στον λιγνίτη μέχρι να περάσει αυτή η μπόρα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να έχουν νόημα οι όποιες κυρώσεις, ειδάλλως θα συνεχιστεί η συγχρηματοδότηση του πολέμου από την προμήθεια αερίου.

Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων είναι χαμηλόμισθοί και δεν θα αντέξουν να πληρώνουν τέτοιες τιμές ενέργειας για πολύ.

Επίσης, ο EastMed είναι αυτόματα θεαματικά επίκαιρος. Χρειάζεται ένας νέος γύρος στις πρωτεύουσες για την αναβίωση του σχεδίου. Την επόμενη μέρα Ελλάδα και Ευρώπη δεν θα πρέπει να είναι ξανά στρατηγικά εκτεθειμένες σε έναν προμηθευτή.

Εναλλακτικά, αν δεν βγαίνει το σχέδιο, ας αξιοποιηθεί το ελληνικό ναυτιλιακό δίκτυο για τη μεταφορά φυσικού αερίου. Αδιανόητη η αντίθεση των ΗΠΑ στο σχέδιο - τώρα όλα πληρώνονται. Επιπλέον, χιλιάδες άνθρωποι ενδέχεται να φύγουν από την Ουκρανία.

Ελλάδα και Ευρώπη υποφέρουν από το δημογραφικό. Ας αξιοποιηθεί η συγκυρία για νέο αίμα. Οι προβολές του πληθυσμού είναι τραγικές στη χώρα μας. Η Ευρώπη πληρώνει το τίμημα της αμφιθυμίας της. Σχεδόν 30 κράτη και αξιόμαχα είναι ελάχιστα - η Ελλάδα είναι μέσα σε αυτά.

Ας επιστρέψουμε στον Θουκιδίδη και στην κυνική του αποτύπωση για να μην έχουμε αυταπάτες. Μακάρι η γενιά μας και τα παιδιά μας να μην χρειαστεί να μάθουν ότι στην ύστατη στιγμή μόνο η δύναμη των όπλων μπορεί να είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να σου εξασφαλίσει την αξιοπρέπειά σου.

Μακάρι όλο αυτό να τελειώσει σύντομα. Και να μην ξαναδούμε ποτέ παιδιά με μπλοκ ζωγραφικής στα καταφύγια. Η θέση τους είναι στο σχολείο και τις παιδικές χαρές.


Σχόλια