Φορου υποτελεις μεχρι τη συντελεια του κοσμου



Κάποιες σκόρπιες σκέψεις με αφορμή την σημερινή μου περιπέτεια, τα όσα τραβούν δεκάδες φίλοι στη Σαλονίκη, αλλά και τα αθηναϊκά παράλογα. 

Πήγα να γράψω την κόρη μας στο ληξιαρχείο που λειτουργεί ο Δήμος Αμαρουσίου στο Μητέρα (όπου γεννήθηκε), διαθετοντας όλα τα δικαιολογητικά έγγραφα. 

Εδώ και λίγα χρόνια, μια σειρά από δικαιολογητικά διατίθενται και ηλεκτρονικά μέσω του "Ερμή" (κάνεις σύνδεση με τους κωδικούς του taxis). Μην φαντάζεστε καμιά επιστημονική φαντασία: στοιχειώδεις ληξιαρχικές πράξεις, βεβαιώσεις κτλ.

(Είναι από τα μικρά βηματάκια που έγιναν στη δημόσια διοίκηση τα τελευταία χρόνια - ούτε τρέξιμο στο κεπ ούτε ουρές).

Ζήτησα και πήρα ηλεκτρονικά την ληξιαρχική πράξη του γάμου η οποία αναρτήθηκε στην θυρίδα του "Ερμή". Την τύπωσα σε κάμποσα αντίγραφα και κίνησα για το ληξιαρχείο.

Εκεί η υπάλληλος αντέδρασε: Ήθελε "να φαίνεται η μπλε σφραγίδα και η υπογραφή" και αρνήθηκε να κάνει δέκτη την αίτηση. Εναλλακτικά ζήτησε το ληξιαρχείο της Θεσσαλονίκης (όπου έγινε ο γάμος το 2013) να στείλει φαξ εκεί (τι κι αν έκανε upload στον Ερμή...) 

Της εξήγησα ότι από το 2014 έχει καταργηθεί η επικύρωση του αντιγράφου ακριβώς για να μπορεί ο κόσμος να εξυπηρετείται ηλεκτρονικά. Επέμενε, μου ανέβασε το αίμα στο κεφάλι και μου χάλασε την υπέροχη διάθεση που μου προκαλεί η υπαρξιακή μέθη των πρώτων ημερών του νεογνού. 

Της έδειξα από το κινητό την θυρίδα του Ερμή και δεν αντέδρασε. Ισως επειδή ανέβασα τόνους ίσως επειδή το "επάγγελμα δημοσιογράφος" μετράει ίσως επειδή η υπάλληλος είχε δεύτερες σκέψεις, τελικά πήρε την ληξιαρχο η οποία μίλησε με την ληξιαρχο της Θεσσαλονίκης και έκανε δεκτή την αίτηση. 

(Η φωτογραφία δείχνει το πως ο Δήμος Αμαρουσίου επανέφερε το γρηγοροσημο - που de facto κατηργησαν τα ΚΕΠ- μέσω δήθεν value added services).

Το συγκεκριμένο συμβάν - ένα τίποτε στα μείζονα θέματα της χώρας - είναι ενδεικτικό ενός κράτους που καταρρέει από μόνο του, λόγω κουλτούρας αγκυλωσης, ανικανότητας και αδιαφορίας. 

Κάπως έτσι κατέρρευσε η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση της Θεσσαλονίκης - του άνευ αρμοδιοτήτων υφυπουργείου, του γραφείου εργασίας πρωθυπουργού και του επί δεκαετίες ευνοουμενου από τον φορολογούμενο ΟΑΣΘ- στο πρώτο γερό χιόνι (πρόκειται για το ίδιο χιόνι για το οποίο προειδοποιούσαν επί ημέρες οι χλευαζομενοι μετεωρολόγοι). 

(Γελάει το βόρειο ημισφαίριο με το χάλι μας, πράγματικα).

Και κάπως έτσι σχολασαν τους αστέγους στην Πανορμου μέσα στην κρύα νυχτα, επειδή έληξε η βάρδια του υπαλλήλου και δεν ήρθε η αλλαγή του.

Όλες αυτές οι καταρρεουσες λειτουργίες κατά τα άλλα κοστίζουν: Είναι μισθοί, εισφορές, συντάξεις κι επιδόματα που καλύπτονται από την φορολογία (αυτήν των αυξανομενων ανεξοφλητων οφειλών), δηλαδή το υστέρημά μας. 

Μετά από 7 δισ. ευρώ σε έργα πληροφορικής του δημοσίου, επιστρέφουμε στο ζητούμενο να είναι να σταλεί ενα φαξ, - γιατί όχι και να προσληφθούν θερμαστες για τα εκχιονιστικα (που χάλασαν) και βεβαίως μόνιμοι αναπληρωτές ασθενών υπαλλήλων. 

Διότι όλα αυτά είναι "πάγιες και διαρκείς ανάγκες" που δημιουργεί ενα ανίκανο παράλληλο σύμπαν, του οποίου καταστατική αποστολή είναι η διαιώνισή του σε βάρος του υπόλοιπου κοινωνικού συνόλου. 

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν έφυγε ποτέ: Μπολιάστηκε με Βαυαρους, κοτσαμπασηδες, αρματολους και παλικάρια (τα εκάστοτε "δικά μας παιδιά") και συνεχίζει - καμουφλαρισμενη στη μετάνεωτερικοτητα -να έχει τους Ρωμιους φόρου υποτελείς μέχρι τη συντέλεια του κόσμου.

Σχόλια