Γιαννης Παπαδογιαννης, Απο το μεγαλο παρτι στη χρεοκοπια


Οι δημοσιογράφοι βρισκόμαστε συχνά στη δυσάρεστη θέση να περιγράφουμε δυσάρεστα πράγματα: Ιστορίες ήττας, βλακείας, απάτης, τρόμου ή αδικίας. 

Ιστορίες που συχνά προκαλούν την μήνιν, την αντιπάθεια και την απέχθεια του κόσμου για τους συντελεστές τους. Μάλιστα, καμιά φορά μας παίρνει η μπάλα κι εμάς - μην πυροβολείτε ούτε τον πιανίστα ούτε τον αγγελιοφόρο. 

Ένα τέτοιο αφήγημα είναι το βιβλίο "Από το μεγάλο πάρτι στη χρεοκοπία" του καλού συναδέλφου Yiannis Papadogiannis, οικονομικού συντάκτη της "Καθημερινής". 

Περιγράφει με κυνική απλότητα - προσιτή και κατανοητή σε κάθε πολίτη - το πως μία χώρα πήρε τη μεγάλη πορεία για τον γκρεμό, κάνοντας πάρτι με δανεικά και τα λεφτά των ξένων. 

Και δεν χαρίζεται σε κανέναν: Σε κανένα κόμμα, σε κανένα τραπεζικό "διακοποδάνειο", σε κανένα διάττοντα αστέρα της ελληνικής περιπέτειας. Κωδικοποιεί με πειθαρχία και απλότητα όλα τα επεισόδια της παλαβής πορείας στην οποία έχουμε εισέλθει. 

Η εγγύτητα με τα γεγονότα - τα οποία αποτελούν αυτονόητη παράσταση τουλάχιστον για όσους ασχολούνται με τα δημόσια πράγματα - είναι καμιά φορά μειονέκτημα. 

Το βιβλίο του Γιάννη θα έχει αποκτήσει την πραγματική του αξία - στην ολότητά της - στο μέλλον. 

Όταν οι επόμενες γενιές - άνθρωποι περίεργοι σαν εμάς - θα ξεφυλλίζουν σε κάποιο αναλογικό ή ψηφιακό αρχείο τις σελίδες του και θα αναρωτιούνται πραγματικά τι είχαν στο μυαλό τους οι πρόγονοί τους, όταν έκαναν την ιστορική μετάβαση, καβαλώντας το άρμα της ιστορίας στο μεταίχμιο των δύο αιώνων...

Σχόλια