Επαναπατρισμος ψηφοφορων (twitter)



Tην περίοδο από την απελευθέρωση έως την ανάληψη της ηγεσίας του Κέντρου από τον Γέρο, και οι δύο παρατάξεις - το Λαϊκό Κόμμα, ο Συναγερμός, η ΕΡΕ και τα περισσότερα Βενιζελογενή κόμματα - θεωρούνταν εθνικόφρονες και είχαν εν πολλοίς κοινό παρανομαστή τον αντικομμουνισμό.

Καίτοι οι Φιλελεύθεροι "κατάπιαν" το πολιτειακό, είχαν επενδύσει πολύ σε ένα  διαφοροποιό στοιχείο έναντι της αντίπαλης παράταξης. 

Αυτό ήταν η περιθώριοποιηση των δοσιλόγων, τους οποίους - Αμερικανών και Βρετανών βοηθουντων - μέσα στο κλίμα του Εμφυλίου, η τότε Δεξιά είχε αγκαλιάσει - παρόλο που δοσίλογοι και συνεργάτες των ναζί ήταν και βενιζελικοι. 

Ιστορικά, το μαντρί της ελληνικής Δεξιάς πολύ προσεκτικά είχε τον τρόπο του να διατηρεί και το ακροδεξιο μπλοκ από κοντά και να το κεφάλαιοποιει στις εκλογές.

Η διαταραχή των εκλογών του 2012 μείωσε πολύ και τα ποσοστά της

Αρα, η πρόβλεψη είναι ότι θα επιχειρηθεί ησυχως και αθορυβως επιστροφή στο μαντρί τόσο των "δοσιλογογενών" ακροδεξιών όσο και των παλαιοημερολογιτών (πρώην ΑΝΕΛ) - που ειδικά οι τελευταίοι είναι ιστορικά μεγάλη πηγή ψήφων της δεξιάς.

Και φυσικά και από αλλού θα επιχειρηθεί επαναπατρισμος ψηφοφόρων. 

Η παράδοση του λεγόμενου πατριωτικου ΠΑΣΟΚ είναι εκεί και περιμένει κάποιον στα Κεντροαριστερά να την αρπάξει. 

Βοηθάει άλλωστε και το κλίμα των εθνικών θεμάτων.

Η ΧΑ θα χαθεί στα λαγούμια της ιστορίας. 

Όχι γιατί υπήρξε ανεπίκαιρη -κόμματα ακροδεξιών παντού καβαλούν το κύμα- αλλά διότι επανέφερε στην πολιτική ζωή το συγκρουσιακο κλίμα του 1945-1947 που όλη η Ελλάδα συγχώρησε και δεν θέλει να θυμάται. 

Με τη μεταπολίτευση μόνιασε ο τόπος μας. 








Σχόλια