Αναδιάρθρωση του χρέους!

Επειδή το δημοσίευμα για την ανάκληση της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων προκάλεσε αρκετές συζητήσεις, αλλά και την ίδια την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών, οφείλω να διευκρινίσω κάποια πράγματα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, τα κόμματα συμφώνησαν να «σπάσουν» την απόδοση της υπέρβασης των οφειλών σε τέσσερις ετήσιες δόσεις. Αν και το ζήτημα δεν είναι εάν μπορούμε να κάνουμε κι εμείς το ίδιο με τον ΦΠΑ ή τους φόρους μας, ωστόσο εξακολουθεί να τίθεται μία «ασήμαντη» λεπτομέρεια.

Το 2010 - πλήν απίθανων εξελίξεων- το δημόσιο ταμείο θα εισπράξει πολλά περισσότερα σε σύγκριση με το 2009. Μόνο η αύξηση του ΦΠΑ, η έκτακτη εισφορά, η άνοδος των ειδικών φόρων και ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα αποφέρουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα έσοδα του δημοσίου.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο για την χρηματοδότηση των κομμάτων, τα κόμματα της Βουλής και της Ευρωβουλής λαμβάνουν το 0,1% των εσόδων του προϋπολογισμού του κράτους.

Ως εκ τούτου, το πιθανότερο είναι ότι όταν κλείσει το ταμείο του 2010, τα κόμματα να δικαιούνται αρκετά παραπάνω χρήματα, και άρα να κάνουν μερικό ή ολικό συμψηφισμό των χρεών τους προς το δημόσιο. Τα ίδια αναμένονται, πλην απροόπτου, και για την επόμενη διετία.

Στην ουσία, η βεβαιότητα των αυξημένων εσόδων ώθησε τα κόμματα να φτιάξουν έναν άτυπο «μηχανισμό στήριξης» για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους σε κράτος και τράπεζες , με χαμηλού κινδύνου αναδιάρθρωση των χρεών τους!

Μία ακόμη ελληνικού τύπου win - win κατάσταση!

Επίσης, όσοι γνωρίζουν ελληνικά, καταλαβαίνουν ότι το επίμαχο κείμενο δεν μιλά για αύξηση της χρηματοδότησης - όπως εσφαλμένα αντελήφθησαν αρκετοί - αλλά, πρακτικά, για μερική ανάκληση της μείωσης της χρηματοδότησης.

Απλά μαθηματικά: Τα 58 έγιναν 52, και στη συνέχεια, 37 για να καταλήξουν 48!

ΥΓ. Μακάρι να έδειχναν την ίδια σπουδή, μαεστρία και οξύνοια και για τα χρεή της χώρας.

Σχόλια