Μια συγκλονιστικη ιστορια




Είναι έτοιμο μυθιστόρημα ή καλύτερα κινηματογραφικό έργο. .

Στις 18 Αυγούστου η σύντομη επίσκεψη των υπουργών Στράτου και Θεοτόκη επιβεβαίωσε τις ανησυχίες του κόσμου. Το ίδιο βράδυ ο διευθυντής του υποκαταστήματος της Εθνικής τράπεζας της Ελλάδος στη Σμύρνη Μεγαλίδης μαθαίνει από φίλους του ότι δόθηκε διαταγή να φορτωθούν βαρέα πυροβόλα πίσω στην Ελλάδα. Την επομένη με αρκετή δυσκολία συναντά τον ύπατο αρμοστή Στεργιάδη, ο οποίος τον συμβουλεύει να ετοιμάσει το ταμείο, τα χρεόγραφα και το αρχείο της τράπεζας - μπορεί τα πράγματα να μην πάνε καλά.

Δύο μέρες μετά το ατμόπλοιο "Αγγελική" μεταφέρει στο υποκατάστημα της ΕΤΕ στη Χίο τον χρυσό και τα διαθέσιμα του υποκαταστήματος Σμύρνης - πλην των απαραίτητων χρημάτων για τη διεκπεραίωση των καθημερινών συναλλαγών.

Παράλληλα, το υποκατάστημα της Τράπεζας Αθηνών διαπραγματεύεται τη μεταβίβαση του κτιρίου. Ο υποδιευθυντής Θεμενάκης αποφασίζει να παραμείνει στη Σμύρνη για να κλείσει τις τελευταίες εκκρεμότητες. Η επαφή στρατηγείου - μετώπου έχει χαθεί. Τα νέα φέρνουν πρόσφυγες. Η αρμοστεία προσπαθεί να εφαρμόσει την οδηγία της Αθήνας και να συγκρατήσει τα ανθρώπινα κύματα στην Ασία. Αδύνατον.

Ο Μεγαλίδης προκαταβαλει και τον μισθό Σεπτεμβρίου, αλλά αρνείται να επιτρέψει την επιβίβαση των οικογενειών των πάνω από 90 εργαζομένων της ΕΤΕ στη Σμύρνη για να μην συμβάλει στη δημιουργία προσφυγικού στην Αθήνα. Ο Θεμενάκης τραβάει τα μαλλιά του και πάει στον Στεργιάδη.

Το κτίριο σήμερα. Σμύρνη 2010. 

Η μεταφορά επισπεύδεται. Ο Μεγαλίδης ολοκληρώνει τις εργασίες του υποκαταστήματος την 25η Αυγούστου, κλείνει ταμείο, συγκεντρώνει έγγραφα και τα παραδίδει προς φύλαξη στο λιμάνι.

Ξεκίνα η επιβίβαση όμως εμφανίζεται ο ταγματάρχης Βουλγαράκης και μεταφέρει διαταγή του στρατηγείου να του παραδοθούν χρήματα για τις ανάγκες της καταρρέουσας Στρατιάς. Παραλαμβάνει 27 εκατ. Δρχ.

Ο Θεμενάκης μένει πίσω "ίνα ούτω η Εθνική Τράπεζα μη θεωρηθή συνήθης φυγάς, εγκαταλείπουσα τα εμπεπιστευμένα αυτή ξένα συμφέροντα εις την τύχην των, άνευ ουδεμία εξασφαλίσεως".

Σχόλια