Για μια διαφημιση....



Με αφορμή το Μετρό.

Η διαφήμιση έχει οφέλη, συνέπειες κι επιπτώσεις τόσο για τον διαφημιζόμενο όσο και για τον διαφημίζοντα.

Από το σπουδαίο αρχείο του Ελ. Βενιζέλου: Στέλνει ο Σοφοκλής Β. τον Βαρδινογιάννη στην αεροπορική εταιρεία ΤΑΕ (αυτήν που αγόρασε έτοιμη ο Ωνάσης αργότερα) και κανονίζει για τις εκλογές του 1951 αποκλειστική συνεργασία.

Η ΤΑΕ, του θρυλικού πιλότου και επιχειρηματία Στεφάνου Ζώτου που την έστησε σε συνεργασία με την αμερικανική TWA, αναλαμβάνει έναντι αμοιβής τη διανομή των φυλλαδίων του Κόμματος των Φιλελευθέρων στους επιβάτες των πτήσεων.

Άγνωστο εάν βοήθησε η καινοτόμος αυτή ενέργεια μάρκετινγκ. Στις εκλογές του 1951, πρώτος βγήκε ο Συναγερμός του Παπάγου, χωρίς πλειοψηφία όμως, κι έτσι εντολή ανέλαβε ο Πλαστήρας με την ΕΠΕΚ και ο Σοφοκλής Β. με το ΚΦ - ο Γέρος που ήταν μόνος του βρέθηκε εκτός βουλής. 

Μεσολάβησε η συγχώνευση της ΤΑΕ με τις ανταγωνιστριες της, αεροπορικές ΕΛΛΑΣ και ΑΜΕ που έγινε αναγκαστικά από την κυβέρνηση Σοφούλη λόγω της συσσώρευσης ζημιών, με αντάλλαγμα ρύθμιση και επιδοτήσεις δρομολογίων. 

Ωστόσο, ο Παπάγος είχε βάλει τον Ζώτο στην μπούκα και δεν του είχε συγχωρέσει ποτέ τη διαφημιστική συνεργασία με το ΚΦ.

Έναν χρόνο μετά, στις εκλογές του 1952, πήρε την κυβέρνηση (τον ψήφισαν και οι πέτρες, εγκαινιάζοντας μια νέα εκλογική μεθοδολογία που κορυφώθηκε αργότερα με τις εκλογές βίας και νοθείας). Μάλιστα, συνεργάστηκε εκλογικά με τον Γέρο, ο οποίος ξαναμπηκε στη βουλή.

Αμέσως έκοψε τις επιδοτήσεις των ενοποιημένων Εθνικών Αεροπορικών Γραμμών -ΤΑΕ, η εταιρεία έπεσε στα βράχια, πέταξε τον Ζώτο από το ΔΣ και τον τύλιξε σε μια κόλλα δικογραφίας από την οποία κατάφερε να ξεμπλέξει μετά από χρόνια. 

Η εταιρεία περιήλθε σε επιτροπή εκκαθάρισης που όρισε το δημόσιο και μια ωραία πρωία αργότερα ο αείμνηστος Καραμανλής την πούλησε στον Ωνάση -πακέτο με μια πολύ ευνοϊκή σύμβαση για τον επιχειρηματία. 

Χωρίς τον Ζώτο, δεν θα υπήρχε στην Ελλαδα ούτε αεροπορία ούτε η Ολυμπιακή. Που να ήξερε όμως ο κακομοίρης σε τι περιπέτειες θα έμπαινε για μια διαφημιστική συνεργασία που μάλλον δεν εκτίμησε σωστά. 

(Αυτά θυμάσαι κλινήρης από την μάστιγα των ιώσεων των παιδικών σταθμών)

Σχόλια