Στη ζωη παιρνεις ο,τι αξιωνεις και οχι ο,τι αξιζεις




Τα συμφέροντα - και οχι οι συναισθηματισμοί- καθορίζουν φιλίες και αντιπαλότητες. Και οι συσχετισμοί άλλοτε είναι στρατηγικά αλληλοσυνδεδεμένοι και άλλοτε τακτικά συγκυριακοί. Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που "γνωστοί και φίλοι" εναλλάσουν ρόλους και βρίσκονται μαζί ή απέναντι.

Συμβαίνει με συνέπεια εδώ και πολλούς πολλούς αιώνες. Όσο οι Αμερικανοί αποχωρούν σιγά-σιγά από την θέση του γενικού ρυθμιστή στην περιοχή μας τόσο τα πιο πολιτικά όντα θα επιχειρούν να καλύψουν το κενό.

Στη ζωή παίρνεις όμως ό,τι αξιώνεις και όχι ό,τι αξίζεις. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα θεωρεί ευτυχές γεγονός το μουλάρωμα των δίπλα, διότι όπως χρειάστηκε μια χρεοκοπία για να εγκαταλειψουμε την πολιτική της ακινησίας στο εσωτερικό, έτσι και στο εξωτερικό, το φάντασμα της επιστροφής των Οθωμανών μας υποχρεώνει να αφήσουμε για το ορατό μέλλον το e dolce fare niente.

Και να δράσουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και του εφικτού και πάντα υπό το πρίσμα της διεθνοποίησης των ελληνικών θεμάτων και της διαρκούς ανάγκης ευθυγραμμισής τους με τις διεθνείς εξελίξεις.

Οι οποίες δείχνουν ότι η σταθερότητα παραμένει το ζητούμενο. Η διεκδίκηση στις κλειστές αίθουσες πρέπει να αφορά το μέγιστον - σαν τους δικηγόρους στα διαζύγια. Αλλά οι προσδοκίες στο εσωτερικό πρέπει να είναι στο ελάχιστο. Θα πάρουμε ότι μπορούμε πραγματικά να κατοχυρώσουμε με όλα τα πιθανά μέσα.

Δεν αρκεί η ενηλικίωση εν τη αιθούση. Πέρα από τη δεδομένη νομοτεχνική τεκμηρίωση, πρέπει να είσαι αποφασισμένος να μεταλλάσεσαι από αμνό σε ιέρακα, και αντίστροφα, σύμφωνα με τις ανάγκες της συγκυρίας. Και κυρίως να είσαι αποφασισμένος και αποφασιστικός.

Καλό είναι να μην ξεχνουμε ότι ακόμη και μετά την συντριβή της Μεγάλης Ιδέας στα Μικρασιατικά οροπέδια, 25 χρόνια αργότερα τα Δωδεκάνησα - που ήταν εν πολλοίς στο πακέτο των Σεβρών - εντάχθηκαν στο ελληνικό κράτος.

Γιατί, παρά τα κλισέ, η Ελλάδα υπήρξε και σοβαρή και σταθερή και αποφασισμένη. Και κυρίως πάλεψε μοναχή της, πληρώνοντας ένα απίστευτο τίμημα.

Ο Ηράκλειτος εγκαίρως είχε γράψει οτι, "πόλεμος πάντων μὲν πατήρ ἐστι, πάντων δὲ βασιλεύς, καὶ τοὺς μὲν θεοὺς ἔδειξε τοὺς δὲ ἀνθρώπους, τοὺς μὲν δούλους ἐποίησε τοὺς δὲ ἐλευθέρους".

Σχόλια