Τα τρια Ε (ΕΕΕ) και ο εμπρησμος του Καμπελ




Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ανοίγει ένα τρομακτικό "μαύρο κουτί" της Θεσσαλονίκης, ξετυλίγοντας μια δυστοπική ιστορία, την οποία επαναφέρει από τη λήθη.

Πρόκειται για την ιστορία της φασιστικής οργάνωσης Εθνική Ενωσις Ελλάς, γνωστότερη ως ΕΕΕ, που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και επεκτάθηκε πανελλαδικά, έχοντας ως αιχμή του δόρατος τον αντισημιτισμό, τον αντικομμουνισμό και τον εθνικισμό, με αποκορύφωμα το πογκρόμ και τον δολοφονικό εμπρησμό του στρατοπέδου Κάμπελ όπου ζούσαν δεκάδες πάμφτωχοι Εβραίοι - πυρόπληκτοι της μεγάλης φωτιάς του 1917.

Διαβάζοντας το, νοιώθεις ντροπή για πολλά πράγματα που σου είναι οικεία:

Τους πρόσφυγες από την Καλαμαριά, που έσπευσαν να ενταχθούν στις τάξεις της ΕΕΕ. 

Όλους εκείνους που συμμετείχαν στο πογκρόμ του Κάμπελ - με αρκετά   επώνυμα - γνώριμα ακόμη και σήμερα - στον μικρόκοσμο της Αρετσούς και της Νέας Κρήνης. 

Τις ονομαστές εφημερίδες, όπως η Μακεδονία και το Ελεύθερον Βήμα, που με fake news και ελεεινά αντισημιτικά άρθρα, έριχναν το λάδι στη φωτιά του μίσους. 

Τον Βενιζέλο και τους Φιλελεύθερους, που ανοιχτά σιγοντάριζαν την ΕΕΕ κι έβαζαν πλάτη στη δραστηριότητά της. 

Το παρακράτος της εποχής που φρόντιζε να πέσουν τα μέλη της "στα μαλακά", με αποκορύφωμα την αθώωση των μελών της στη δική για το Κάμπελ. 

Και σε πιάνει αηδία όταν βλέπεις επιφανή της μέλη να συνεχίζουν το έργο της στα τάγματα ασφαλείας ως συνεργάτες των Ναζί .

Ίσως αυτά τα 200 χρόνια από την επανάσταση να είναι μια μοναδική ευκαιρία να ανοίξουμε όλα αυτά τα "μαύρα κουτιά" του έθνους: Όλα εκείνα που δεν μαθαίνουμε στο σχολείο και τα ανακαλύπτουμε έκπληκτοι πολύ αργότερα. 

Διότι εθνικό είναι ό,τι είναι αληθές.

Σχόλια