Παπούα Νέα Μακεδονία

Είναι γεγονός ότι το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων εισήλθε στην τελική ευθεία.

Η χθεσινή πολιορκία της Ελληνικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα των Σλαβομακεδόνων είχε όλα τα χαρακτηριστικά προβοκάτσιας. Στόχος της ήταν η όξυνση των αισθημάτων των Ελλήνων πατριωτών, σε μία προσπάθεια δημιουργίας έντονου κλίματος που θα ακυρώσει κάθε προσπάθεια ορθής διπλωματικής λειτουργίας της Ελληνικής πλευράς. Επίσης, το καθεστώς των Σκοπίων επιδιώκει στη "κατασκευή" αντικινήτρων για τη λύση του προβλήματος, επικαλούμενο την "λαϊκή αντίδραση".

Είναι υποχρέωση της Ελλάδας να μην ξαναρίξει στο παιχνίδι το χαρτί του εθνικισμού και να κοιτάξει να διαφυλάξει τα συμφέροντά της με τρόπο επαγγελματικό και άτεγκτο.

Οι προβλέψεις για το γειτονικό κρατίδιο μόνο ευοίωνες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, καθώς οι Αλβανοί δεν έχουν τίποτα πια να περιμένουν από τους Σλαβομακεδόνες, δεδομένου ότι το "anschluss" μεταξύ των Αλβανικών κοινοτήτων έχει πρακτικά ξεκινήσει.

Αυτή η εξέλιξη έχει προσφέρει ένα σοβαρό στρατηγικό πλεονέκτημα στη χώρα μας, διότι η ένταξη των Σλαβομακεδόνων στο ΝΑΤΟ αποτελεί τη μόνη δικλείδα ασφαλείας για την μη αποσταθεροποίηση της χώρας τους. Αυτή η διαδικασία όμως περνά από την Ελληνική βούληση και το βέτο.

Εάν η χώρα μας κινηθεί σωστά, έχει πολλές ευκαιρίες να επιτύχει μία τίμια και έξυπνη συμφωνία, που θα εντάξει τα Σκόπια σε ένα σοβαρό πλαίσιο ασφαλείας.

Όμως, ακόμη και εάν αυτό το εγχείρημα δεν επιτύχει, η δημοκρατία των Σκοπίων ελάχιστα χρόνια ζωής έχει μπροστά της.

Για το πρώτο σενάριο είμαστε έτοιμοι;

Ακόμη χειρότερα, για το δεύτερο έχουμε καμία ιδέα;

Σχόλια