Γεωργιος Πεσμαζογλου, Το Χρονικον της Ζωης μου




Ο Γιώργος Πεσμαζόγλου ανήκε στη γνωστή οικογένεια της χώρας. Διατέλεσε βουλευτής, υπουργός, εκδότης, διπλωμάτης και τραπεζίτης.

Το όνομα βέβαια δεν συνεπαγόταν τίποτε εύκολο στη σταδιοδρομία του - άρχισε από τα χαμηλά και με προβλήματα. 

Έμπλεξε με την πολιτική - Κωνσταντινικός και κολλητός του Γούναρη -, εξορίστηκε με την επιστροφή του Βενιζέλου, πολέμησε στη Μικρά Ασία, έζησε από κοντά την καταστροφή και την δίκη των Εξ και συμμετείχε ενεργά στις πολιτικές εξελίξεις του Μεσοπολέμου.

Αποκαλύπτει δε άγνωστες και σπαρταριστές λεπτομέρειες του Κωνσταντινικού στρατοπέδου κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας. 

Εξιστόρησε τις συναντήσεις και τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που είχε με προσωπικότητες της εποχής - από τον Χίτλερ έως τον Κεμάλ. Και εξηγήσε δύσκολα θέματα: την πολιτική αστάθεια του Μεσοπολέμου και του Εμφυλίου, την πολυπλοκότητα των ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού και τις λεπτές ισορροπίες των διεθνών σχέσεων. 

Το 1945 η βραχύβια κυβέρνηση Πλαστήρα τον τοποθέτησε διοικητή της Εθνικής, την οποία παρέλαβε με άδεια ταμεία και παρέδωσε ανθηρή στον Σ. Κωστόπουλο λίγα χρόνια αργότερα. 

Οι Τούρκοι τον σεβόντουσαν και τον εκτιμούσαν πολύ. Για αυτό ο Καραμανλής τον έστειλε πρέσβη στην Άγκυρα από όπου έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο Κυπριακό (υπό τις οδηγίες του υπηρετούσε εκεί ως σύμβουλος ο πατριάρχης της ελληνικής διπλωματίας, Βύρων Θεοδωρόπουλος). 

Το βιβλίο προσφέρει επίσης πάρα πολύ επίκαιρες παρατηρήσεις που εξηγούν τη συμπεριφορά της Άγκυρας μέχρι σήμερα. 

Σημειωτέον ότι στα Δεκεμβριανά Ελασίτες του κατέστρεψαν το σπίτι και έχασε όλο το αρχείο του. 

Έγραψε το βιβλίο σχεδόν από μνήμης. Και το αφιέρωσε στη μνήμη της αγαπημένης τη σύζυγου Ειρήνης, την οποία υπεραγαπούσε (και είναι παρούσα σε κάθε κεφάλαιο του βιβλίου). 

Είναι σπάνιο βιβλίο και αξίζει.

Σχόλια