Μοντέλο «Σουμελά»


Ασχέτως θρησκευτικών πεποιθήσεων, όλοι οι σώφρονες άνθρωποι αντιλαμβάνονται την σπουδαιότητα της σημερινής λειτουργίας στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.

Το ιστορικό γεγονός είναι μία κατάσταση win - win, όπως λένε στην Διπλωματία.

Οι απανταχού Πόντιοι είχαν την ευκαιρία να επανασυνδεθούν με ότι άφησαν πίσω τους από το 1915 έως το 1923 (όσο διήρκησε η Γενοκτονία και ο Διωγμός), δηλαδή με την ιστορική τους μνήμη.

Ο Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος πέτυχε αφ' ενός στην εκτέλεση μίας ιδιαίτερα δύσκολης αποστολής - δίχως να ανοίξει ρουθούνι- και αφ' ετέρου στην κατοχύρωση του ως ηγέτη της Ορθοδοξίας και προνομιακού συνομιλητή.

Επίσης, ο ποντιακής καταγωγής, ρώσος βουλευτής, Ιβάν Σαββίδης πιστώνεται το ήμισυ της επιτυχημένης προσπάθειας.

Η Τουρκία πέτυχε στο να εμφανιστεί ως χώρα ανεκτική που σέβεται το πολυπολιτισμικό της παρελθόν, ανεβάζοντας το διεθνές της status.

Επίσης, η οικονομία της από το πουθενά κατάφερε να κερδίσει από την κινητοποίηση χιλιάδων πιστών από την Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Μαύρη Θάλασσα και τον Καύκασο.

Κοινώς, όλοι κέρδισαν!

Πιστεύω ότι έφτασε η ώρα να σκεφτούμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες με τους τόπους ιστορικής μνήμης της χώρας μας, από όπου πέρασαν άλλες θρησκείες και λαοί.

Η Ελλάδα διαθέτει ισλαμικά Τεμένη, Εβραϊκές Συναγωγές, Συμμαχικά και μη Νεκροταφεία, Ναούς και Μοναστήρια Καθολικών, μνημεία Φράγκων και Οθωμανών και πολλά άλλα. Όλα αυτά κουβαλούν πάσης φύσεως ιστορίες περασμένες άλλοτε λίγο άλλοτε πολύ και άλλοτε καθόλου στη συλλογική μνήμη.

Θεωρώ ότι η εφαρμογή του Μοντέλου «Σουμελά» μπορεί να καταστεί πεδίον δόξης λαμπρόν για τη χώρα μας και όλοι να κερδίσουν από αυτό.

Να μια (μικρή) απάντηση στην κρίση.

Σχόλια