Οι Λαϊκοί εξέρχονται εκ του Ναού

Τω καιρώ εκείνω εν Εξαρχείοις η περγαμηνή "Το Άγιον Βήμα" έφερε τον περιπαικτικόν τίτλο "Οι Λαϊκοί εξέρχονται εκ του Ναού". Ο παραλληλισμός με την α' ενέργεια της Ακολουθίας της Καθιερώσεως δεν ήτο διόλου τυχαίος. Οι "Λαϊκοί", δηλαδή οι παλαιοί Βένετοι του Ιπποδρόμου, πρωτοστατούντος του Αντώνιου του Πολιορκητού του Ερημίτου, καταγομένου εκ θέματος Ελλάδος πλησίον δε Μεθώνης τε και Πύλου, κατηγορούσαν εις Παρλαμάν το γκουβέρνο του Αγίου ΠΑΣΟΚ και δη τον ίδιον τον Αυτοκράτορα, Γεώργιο τον Β' τον ΓΑΠ ως " Άνακταν του Ιερού Μνημονίου".

Το Ιερόν Μνημόνιον, συνηφθέν μεταξύ της Αυτοκρατορίας και της Αγίας Τρόικας (Σταυροφορική Ένωσις, Παπικό Ταμείο, Χριστιανική Τράπεζα) προέβλεπε την χρηματοδότησιν της βασιλείας των Ρωμαίων επί πιστώσει υπό Φράγκων, Τευτόνων, Κελτών, Ιταλών, Πετσενέγκων, Ενετών, Γενουατών, Καταλανών, Αραγονέζων και άλλων, έναντι της λήψεως σκληρών μέτρων. Τέτοια ήσαν η ιδιωτικοποίησις Ιερών Λειψάνων, η πώλησις και επαναμίθωσις (sale & lease back) Ιερών Ναών, Μετοχίων και Καθισμάτων, η αποδοχή του Filioque και των Πρωτείων της Ρώμης, η Λύσις Αφορισμών, η Συγχώρησις Αμαρτημάτων και άλλα τέτοια δαιμονικά πράγματα.

«Ελέησον ημάς ο Θεός... Έτι δεόμεθα υπέρ ελέους, ζωής ειρήνης, ηγείας σωτηρίας, επισκέψεως, συγχωρήσεως και αφέσεως των αμαρτιών των δούλων του Θεού, των Κτιτόρων του Αγίου Οίκου των Παπανδρέου και υπέρ του συγχωρηθήναι αυτοίς παν πλημμέλημα εκούσιον τε, και ακούσιον» δήλωσε ο Αυτοκράτωρ προσφάτως εις ξυνέντευξίν του σε Φραγκική περγαμηνή, αιτούμενος, ουσιαστικώς, το έλεος των χριστιανικών αγορών, οι οποίες στοιχημάτιζαν υπέρ της πτώσεως της αξίας του Υπέρπυρου, λόγω της Βυζαντινής Κρίσεως.

Οι Λαϊκοί, οπαδοί του δόγματος "Πυρ και Τσεκούριον", γεγραμμένου υπό του αειμνήστου Δούκα της Ηπείρου Ευαγγέλου του Σκληρού, καίτοι παρέδωσαν την Αυτοκρατορίαν εις αθλιοτάτην κατάστασιν, λόγω της άλογης διακυβερνήσεως του τέως αυτοκράτορος, Κωνσταντίνου του Δαμαλού, εποιούσαν την νήσσαν δια τα ατοπήματά τους.

Ο Αντώνιος ο Πολιορκητής εδιόρισε την εκ Διδυμοτείχου ορμωμένη, Οσία Τζότζολα την Παλαιολογίνα εις την θέσιν της επί της Γης β' αντιπροσώπου του Ακτίστου και του Ημιυπαιθρίου. Η Τζότζολα, η οποία ήτο πεπειραμένη νομομαθής και είχε γνωρίσει τον Αντώνιο κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Πολέμου, πρωτοστάτησε εις τας κατηγορίας κατά του νέου Αυτοκράτορος του Γκουβέρνου του Αγίου ΠΑΣΟΚ, καταγγέλοντας το Ιερόν Μνημόνιον, καθώς και την πρόσληψιν Φράγκων και συγκεκριμένα, του Καταλανού Αλμογάβαρου Ιωσήφ Αντωνίου Κρομμυδάτου του Ναυτικού, του Γενοβέζου Οικονόμου, Θωμά του Σκίωπος, του Φράγκου Επισκόπου, Ιωσήφ του Στιγκλιτσίου και άλλων Σταυροφόρων. «Γιατί όχι Ρωμαίους; Και πόσον κοστίζουσιν οι απ'ευθείας αυτές αναθέσεις; Περιμένωμεν απάντησιν!» δήλωσε εις τους ξυντάκτας των περγαμηνών.

Η θαραλλέα Τζότζολα, δοξασθείσα υπό το πλήθος των Λαϊκών εν Ιπποδρόμω εν Εξαρχείοις, επιστρέφοντας εις Διδυμότειχον, εφονεύθη εν τη Via Egnatia, εις το ύψος της Κομοτηνής υπό ζηλωτάς του Αγίου ΠΑΣΟΚ, προσκειμένους εις τον Γεώργιον τον Πεταλωτήν τον Μονομάχον, νικηφόρου πελταστού στην Μάχη της Λίμνης Βισθωνίδας. Η μνήμη της, ωστόσο, δοξάζεται εις τον Ιππόδρομον και τας Στοάς των Λαϊκών πάσα 11η του Αυγούστου.

Σχόλια

Ο χρήστης ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ είπε…
Πολύ καλό! Αχιλλέα. Δέν σε βλέπω καλά όμως. Γρήγορα θα σε μεταφράσουν στην απλή νεοελληνική όπως έκαναν στον Ροϊδη!!!