ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ, ΕΝΑ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ (1967-1974)



Ο Αλέξης Παπαχελάς έγραψε ένα καθηλωτικό βιβλίο που σε ρίχνει στον βυθό του εγκλήματος της Χούντας στην Κύπρο, ρίχνοντας φως στο "σκοτεινό δωμάτιο" της εξουσίας των συνταγματαρχών και δη του Ιωαννίδη, του πλέον σκοτεινού όλων.

Είναι φοβερό το πως η Χούντα πυροβόλησε τα πόδια της τόσο με την απομάκρυνση της Μεραρχίας από τον Παπαδόπουλο όσο και με το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου από τον Ιωαννίδη, που ενεργοποίησε ουσιαστικά την τουρκική εισβολή. Αλλά και το ποσό τελικά απαράσκευη ήταν για τις περιπέτειες που η ίδια ξεκινούσε.

Το βιβλίο τεκμηρίωνει το ποσό χαμένα τα είχε ο κατά τα άλλα πανίσχυρος δικτάτορας ο οποίος είχε διαβάσει τους συσχετισμούς τόσο λάθος και παρασυρθεί από τις ανεπίσημες αμερικανικές διαβεβαιώσεις, με απίστευτες συνέπειες κι επιπτώσεις που συνεχίζονται εως τις μέρες μας.

Το βιβλίο είναι παράλληλα κι ένα ταχύρρυθμο μάθημα μακιαβελικής διπλωματίας που δείχνει την πραγματικό, ωμό κυνισμό των κλειστών αιθουσών της διεθνούς πολιτικής, με επίκεντρο τον Κίσινγκερ, έναν "ειδικό" επί του ζητήματος.

Επιπλέον, αναδεικνύει τα διαρθρωτικά, γεωπολιτικά και στρατηγικά εμπόδια στα οποία πέφτει πάνω η Ελλάδα εδώ και κοντά 70 χρόνια.

Και σε οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα αποκρούει τις προκλήσεις ή πετυχαίνει νίκες, όταν διαβάζει καλά και συνδιαμορφώνει τους συσχετισμούς, είναι μέρος της λύσης, εννοεί αυτό που λέει και κυρίως όταν έχει επίγνωση των ορίων των πραγματικών της δυνατοτήτων.

Σχόλια