Σιωπη και μεταμελεια

 



Καίτοι δεν συμμερίζομαι γενικώς τις απόψεις του πρώην υπουργού, δεν έχει άδικο: Η τελευταία Κωνσταντινική - Λαϊκή κυβέρνηση έφερε τον Ιούλιο του 1922 τον Ν. 2870/1922 που προέβλεπε ότι "απαγορεύεται η εν Ελλάδι αποβίβασις προσώπων ομαδόν αφικνουμένων εξ αλλοδαπής, εφ’ όσον ούτοι δεν είναι εφωδιασμένοι δια τακτικών διαβατηρίων νομίμως τεθεωρημένων".

Γνωρίζουμε από πηγές της εποχής ότι η Αθήνα δεν επιθυμούσε νέο προσφυγικό κύμα, καθώς α) η παρουσία των Ελλήνων στη Μικρά Ασία αποτελούσε δυνάμει διαπραγματευτικό χαρτί, β) το κράτος είχε καταρρεύσει δημόσιονομικά και δεν θα άντεχε ένα προσφυγικό κύμα και γ) οι Μικρασιάτες ήταν με τον Βενιζέλο. Και γνωρίζουμε επίσης ότι η οδηγία της Αθήνας προς την Ύπατη Αρμοστεία ήταν πάση θυσία να αποτραπεί η δημιουργία προσφυγικού κύματος προς την Ελλάδα.

Απλώς ο Ν. 2870 δεν σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφή της Στρατιάς Μικράς Ασίας. Που έφερε και την πλήρη παραίτηση και αδιαφορία επιβολής του νόμου αυτού.

Αρα, ίσως λίγο ατυχής η σύγκριση του πρώην υπουργού, όμως λάθος θέμα βρήκαν να τρολάρουν - σιωπή και μεταμέλεια είναι η απάντηση, τουλάχιστον για όσους έχουν αίσθηση της συνέχειας.

Σχόλια