Παπινιανος (Τρυφων Κουταλιδης), Ο δικηγορος



Το όνομα του Τρύφωνα Κουταλίδη (1934 - 2012) το άκουγα συχνά - πυκνά στον ΔΟΛ - δεν ήταν μόνο δικηγόρος του Συγκροτήματος, αλλά και μέλος του ΔΣ. 

Καλύπτοντας το (πάντοτε πλούσιο σε συγκινήσεις κι εκπλήξεις) ρεπορτάζ των δημοσίων έργων και των συγκοινωνιών - που ήταν πρακτικά μια ιστορία ιδιωτικοποιήσεων, αναδιαρθρώσεων και συνεργασίας κράτους και ιδιωτικού τομέα στα πρώτα τροϊκανά χρόνια - έπεφτα πάλι στο όνομά του. Το γραφείο αυτό ήταν ταυτισμένο με δύσκολες και πολύπλοκες υποθέσεις.

Ο ΤΚ αρθρογραφούσε στο Βήμα με το ψευδώνυμο Παπινιανός. Στο βιβλίο του "Ο Δικηγόρος" περιγράφει γλαφυρά το πως ήταν να δουλεύει κανείς με τον Ωνάση, αλλά και με τον Καραμανλή, παρουσιάζοντας μέσα από αυτούς την ιστορία της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Αποκαλύπτει, δε, μάλιστα ότι ο Ωνάσης ήταν έτοιμος να επιστρέψει το αντίτιμο της εξαγοράς των αερογραμμών στο δημόσιο, όμως τον πρόλαβε ο θάνατος. Σκεφτείτε εγωισμό που είχε αυτός ο άνθρωπος. Έγινε μπίλιες με κοτζάμ Καραμανλή γιατί του ήταν αδιανόητο να χάσει τη διένεξη για την Ολυμπιακή. Και αφού κέρδισε, προετοιμάστηκε ψυχολογικά να χαρίσει τα λεφτά γιατί μέσα του πίστευε ότι αυτό ήταν το σωστό.

Απολαυστικοί δε όλοι οι διάλογοι που αφορούσαν τον μεγάλο αντίπαλο του Ωνάση: Τον Νιάρχο.

Ωστόσο, είναι τα μαθήματα του Κουταλίδη που κάνουν αυτό το βιβλίο σπουδαιότερο από τη φήμη του. Τα οποία μπορεί να αφορούν πρωτίστως τη δικηγορία (έχοντας παππού δικηγόρο, πάντα εκτιμώ αυτήν την επαγγελματική ομάδα), αλλά έχουν ευρύτερο πεδίο εφαρμογής. 

Μάλιστα, τελειώνοντας το βιβλίο δεν κρύβω ότι φώναξα κι εγώ ένα "εύρηκα" σε κάτι που έψαχνα καιρό (χάρη στις Κουταλίδειες κατευθύνσεις έγινε ένα μεγάλο κλικ -οι οποίες βέβαια ήταν όλες Ωνάσειες. Περισσότερα προσεχώς)

Σχόλια