Limit up!
Limit up στις μετοχές!
Οχι τις σημερινές, αλλά τις παλιές και ανεκτίμητες.
Τελευταία αποκτήματα - ο καθείς και η ματαιοδοξία του.
Μετοχές της Οθωμανικής εταιρείας σιδηροδρόμων Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης και της Εταιρείας Τροχιοδρόμων & Ηλεκτρισμού Θεσσαλονίκης. Και οι δύο Οθωμανικές παραχωρήσεις σε ξένες εταιρείες που περιήλθαν στο ελληνικό κράτος.
Η πρώτη με εντολή Υψηλής Πύλης τράβηξε ορεινές χαράξεις για να είναι μακριά από τις βολές του ελληνικού ναυτικού. Έμπαινε μέσα από την πρώτη μέρα και ελάμβανε θεαματική επιδότηση για αυτόν τον λόγο. Το ελληνικό κράτος έλυσε το θέμα δια της κρατικοποίησης: ΣΕΚ- επιβιώνει ως ΟΣΕ σήμερα.
Η δεύτερη είχε τα τραμ και το ρεύμα της Σαλονίκης. Πακέτο κρατικοποιήθηκε από τον Μεταξά και αργότερα το μεν ρεύμα πήγε στη ΔΕΗ, το δε τραμ ξηλωθηκε και οι υπάλληλοι μεταφέρθηκαν στον ΟΑΣΘ - τον κρατικοποιήσε το 2017 ο Χρήστος.
Και άλλες δύο ιστορικές εταιρείες που ήταν παραχωρήσεις του ελληνικού βασιλείου. Η ελληνική εταιρεία του συστήματος Thomson - Houston που με τις πλάτες της ΕΤΕ και των Βρετανών έφερε το ρεύμα σε Αθήνα και την τότε επαρχία για να χάσει το παιχνίδι από την Power & Traction. Πέρασε στη ΔΕΗ.
Η δεύτερη, η αγαπημένη των σιδηροδρομικών ονείρων: Οι Σιδηρόδρομοι Αθηνών - Πειραιώς - Πελοποννήσου, η θρυλική εταιρεία ΣΠΑΠ της μετρικής γραμμής που έβγαλε λεφτά με τη σέσουλα και την παλιά Ελλάδα από την απομόνωση. Παραχώρηση και αυτή σε ιδιώτες, πέρασε στο κράτος επί Μεταξά και λειτούργησε παράλληλα με τους ΣΕΚ, μέχρι που ενσωματώθηκε στον ΟΣΕ. Το δίκτυό της έκλεισε οριστικά το 2010.
Γενικές συνελεύσεις μετόχων, διοικητικά συμβούλια, παράτολμες ή μετρημένες αποφάσεις, ανακοινώσεις προς το κοινό, μερίσματα, καινοτομίες, πεπατημένες, απεργίες, νίκες και ήττες των συνδικάτων, επιτυχίες και αποτυχίες.
Αυτή είναι η ιστορία των ανώνυμων αυτών εταιρειών, αυτών των παιδιών της δεύτερης βιομηχανικής επανάστασης που έβγαλαν από την υπανάπτυξη εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, γράφοντας ένα μικρό έπος εξέλιξης και προόδου που αν το δει κανείς με τα δεδομένα εκείνης της εποχής, θα εκπλαγεί από τον συγχρονισμό του με τις διεθνείς εξελίξεις.
Σχόλια