Το τριλημμα της Ελλαδας

            


Για τον καθηγητή Κ. Κωστή δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις.

Στον "Πλούτο της Ελλάδας" πιάνει το νήμα της οικονομικής ιστορίας αυτής της παράξενης χώρας, ξεκινώντας την αφήγηση από τη μεγάλη εξόρμηση, διασχίζοντας όλες τις εξελίξεις του 20ου αιώνα και φτάνοντας μάλλον απαισιόδοξα στην τρέχουσα ιστορική και μνημονιακή περίοδο.

Ο Κωστής εξηγεί αναλυτικά όλες τις διεργασίες και τους μετασχηματισμούς που μετέτρεψαν, μέσα από έναν κυκεώνα εμποδίων και δυσκολιών, μια πάμφτωχη, αγροτική χώρα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία. 

Μάλιστα, ταυτοποιεί τον άξονα αυτής της μηχανής μετασχηματισμού που δεν είναι άλλος από τον επαναλαμβανόμενο και ιδιότυπο οικονομικό κύκλο: Ανεξέλεγκτος δανεισμός, πτώχευση, ξένη παρέμβαση κι εκ νέου ανάπτυξη, ένα σπιράλ το οποίο αναγνωρίζει ως "μια αναπτυξιακή σταθερά της Ελλάδας". 

Επίσης, διαπιστώνει μέσα από παραδείγματα ιστορικών κύκλων μεγάλης μεγέθυνσης ότι η τήρηση κάποιων κοινών τόπων και αυτονόητων παραδοχών από διαδοχικές κυβερνήσεις συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της χώρας.

Ωστόσο, ο Κωστής δεν είναι καθόλου αισιόδοξος. Θεωρεί ότι μια χώρα όπου η σχέση εργαζομένων - συνταξιούχων τείνει στο 1:1, η φτώχεια έχει επεκταθεί σημαντικά στον γενικό πληθυσμό, η φορολογία είναι υψηλή και η λειτουργία των θεσμών προβληματική, με την οικονομία να είναι σταθερά εγκλωβισμένη σε παραγωγικό χάσμα και περιβάλλον χαμηλής αξίας και ανταγωνιστικότητας , δεν έχει μεγάλη τύχη.

Ο καθηγητής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη θέση της χώρας στην εν εξελίξει διαδικασία της αποπαγκοσμιοποίησης και προβλέπει ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σύντομα ένα τρίλημμα μεταξύ δημοκρατίας, μεγέθυνσης και παγκόσμιοποίησης.

Ένας μετασχηματισμός του πολιτικού συστήματος, μαζί με μια συλλογική προσπάθεια για μεγάλο χρονικό διάστημα που θα στηρίζεται σε κοινούς παρανομαστες, μπορεί να μας απομακρύνει τους κινδύνους, λέει, αλλά δεν πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Ο Πλούτος της Ελλάδας του Κωστή έρχεται να συμπληρώσει αφηγηματικά τα Δάνεια της Ελλάδας του Ψαλιδόπουλου. Διαβάζονται μαζί και συνδυαστικά μπορούν να προσφέρουν ένα συμπύκνωμενο απόσταγμα του μετασχηματισμού της Ελλάδας και να σας βοηθήσουν να ξορκίσετε πάσης φύσεως απλοϊκά δαιμόνια.

Σχόλια