ΑΠ' ΤΑ ΠΕΛΑΓΗ... ΣΤΟΥΣ ΑΙΘΕΡΕΣ, Ι. ΠΑΛΟΥΜΠΗΣ




Το "ΑΠ' ΤΑ ΠΕΛΑΓΗ... ΣΤΟΥΣ ΑΙΘΕΡΕΣ" του Ι. Παλούμπη είναι μια μνημειώδης έκδοση του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδας που εξιστορεί το συναρπαστικό χρονικό της Ναυτικής Αεροπορίας 1913-1941.

Και δείχνει ότι η μικρή και φτωχή Ελλάδα 100 χρόνια πριν, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας της εποχής και έδωσε στο αεροπλάνο πρώτο και καθοριστικό ρόλο, που έκανε τη διαφορά στις εξελίξεις

Το 1914 χωρίς ακόμη να έχει κηρυχθεί ο πόλεμος εισήλθαν στον Εύξεινο Πόντο τα γερμανικά καταδρομικα Goeben και Breslau και βομβάρδισαν ρώσικα λιμάνια.

Τα δύο καταδρομικα παρέμειναν στους ναυσταθμους και τις βάσεις του Οθωμανικού ναυτικού και μετονομάστηκαν σε Yavuz Sultan Selim και Midilli.

Στις 7 Ιανουαρίου του 1918 τα δύο καταδρομικα εξήλθαν από τα Δαρδανελια και επιτέθηκαν στην Ιμβρο, βυθίζοντας δύο βρετανικά πλοία και καταστρέφοντας μέρος της αεροπορικής της βάσης.

Κινητοποιήθηκαν εναντίον τους όλες οι αεροπορικές μονάδες Θάσου και Μούδρου της Ναυτικής Αεροπορίας. Το Breslau χτύπησε σε νάρκες και άρχισε να βυθίζεται, ενώ το Goeben καταδιώχθηκε από δεκάδες αεροπλάνα και έσπευσαν προς υποστήριξή του τουρκικά τορπιλοβόλα και γερμανικά καταδιωκτικα. Ακολούθησε τεράστια αερομαχία. Χρειάστηκαν 276 έξοδοι για να τεθεί το Goeben εκτός μάχης.

Ο Μωραϊτίνης, ως επικεφαλής της επίθεσης, έγινε κεντρικό πρόσωπο στον Τύπο των χωρών της Ανταντ.

Σχόλια