Κ. Χατζιωτη, Προδρομος Μποδοσακης Αθανασιαδης


Ένα δυσεύρετο πια βιβλίο για τον Μποδοσάκη που κυκλοφόρησε από το ομώνυμο ίδρυμα πριν από 16 χρόνια.

Η ζωή του περιπετειώδης: Ξυπόλητο παιδάκι στη Μικρά Ασία, παρατά το σχολείο όταν η οικογένειά του βρίσκεται στην απόλυτη ένδεια και ξεκινά εμπορική επιχείρηση. Τα πηγαίνει καλά. Με τον πόλεμο διανοίγονται μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες, γίνεται προμηθευτής του Οθωμ. Στρατού και δημιουργεί μια τεράστια περιουσία.

Το Φθινόπωρο του 1917 γνωρίζει τον Ατατούρκ. "Πριν το δείπνο ήπιε ένα ολόκληρο καραφάκι Ουζο χωρίς νερό, κατά τη διάρκεια του φαγητού αρκετή ποσότητα κρασιού και σαμπάνιας και μετά το φαγητό ένα μπουκάλι γαλλικό κονιάκ Μαρτέλ. Όταν δε άδειασε το μπουκάλι, ζήτησε κι άλλο, ο Τζεβδέδ μπέης όμως του παρατήρησε ότι βρισκόταν στα Άδανα και όχι στο Παρίσι... Μιλούσε πριν και μετά το δείπνο με εξαιρετική παρρησία και κατέκρινε πολλά πράγματα. Μου έκανε εντύπωση το θάρρος της γνώμης του, ιδιότητα σπάνια για την εποχή, όπως και η καθαρότητα της σκέψεώς του. Μου έκανε δε περισσότερο εντύπωση το γεγονός ότι όσο έπινε τόσο μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια και είχε".

Ο Μποδοσάκης γνωρίζει τον Βενιζέλο και από τότε θα είναι κοντά στους Φιλελεύθερους. Αγοράζει το Πέρα Παλλάς στην Κωνσταντινούπολη και το Σπόρτινγκ Κλαμπ στη Σμύρνη. Με την Καταστροφή χάνει τη μνημειώδη περιουσία του στη Μικρά Ασία και ξεκινά από το μηδέν στην Αθήνα. Σώθηκε γιατί είχε φροντίσει για τη διασπορά καταθέσεων και μετοχών στο εξωτερικό.

Χρόνια αργότερα, εκμεταλλεύεται τον Ισπανικό Εμφύλιο και δημιουργεί περιουσία από τις πωλήσεις όπλων. Το εργοστάσιο στον Υμηττό δουλεύει τριπλή βάρδια. Στην Κατοχή τα χάνει ξανά όλα. Φυγάς στην Αίγυπτο, μπαίνει στο μάτι των Βρετανών και φυλακίζεται. Μεταπολεμικά ξαναρχίζει από το μηδέν και χτίζει τον επιχειρηματικό του όμιλο, όχι χωρίς προβλήματα.

Αντίθετα με ό,τι θα περίμενε κανείς, ο συγγραφέας δεν του χαρίζει κάστανα και δεν καλύπτει τα μεγάλα λάθη του.

Τρομερή η ιστορία του Μποδοσάκη και χρήσιμη για τα μαθήματα επιχειρηματικότητας.


Σχόλια