Ξεφυλλίζοντας παλιές εφημερίδες




Ξεφυλλίζοντας παλιές εφημερίδες βλέπεις εικόνες και ειδήσεις μιας άλλης εποχής. Την ώρα που δύο Ελλάδες συγκρούονταν στα βουνά του Βορρά, οι αερογραμμές των διεθνών μετακινήσεων άνοιγαν με αισιοδοξία - και λόγοι πρωτίστως πολιτικοί τους έφερναν και από τα δικά μας μέρη.

Ο εμφύλιος και η κατάλυση των οδικών συγκοινωνιών έκαναν το αεροπλάνο απαραίτητο - ακόμη και εάν οι τιμές ήταν μάλλον απλησίαστες για τα διαλυμένα από την κατοχή λαϊκά και μεσαία αστικά στρώματα.

Οι πτήσεις από το Χασάνι - που μετά το είπαμε Ελληνικό - έφευγαν προς πάσα κατεύθυνση: Λάρισα, Τρίπολη, Αγρίνιο, Κομοτηνή, Χανιά, Θεσσαλονίκη - κουφάρια αεροδρομίων υπάρχουν σε διάφορα απίθανα μέρη της Ελλάδας.

Κάπως έτσι το υποτυπώδες αυτό αεροδρόμιο, που ενισχύθηκε κάπως από τα έργα του κατακτητή, έφτασε στα τέλη της δεκαετίας του 1940 στην 15η θέση σε αεροπορική κίνηση διεθνώς.

Τα κύματα της νεωτερικότητας θα έφερναν αργότερα στην Ελλάδα τη μαζική κατανάλωση, αλλά και μια καχεκτική, τιμωρητική δημοκρατία που επιφύλασσε ταπείνωση για τον ηττημένο

Σπουδαία η πειθαρχία, η συστηματικότητα και η αυστηρή ιεράρχηση των παλιών εφημερίδων - μας λείπουν οι αρχές αυτές όλο και περισσότερο στον ψηφιακό κόσμο. 




Σχόλια