Ο Τίμιος Ήλιος του ΠΑΣΟΚ

Τω καιρώ εκείνω εν Ιερουσαλήμ, ο πορφυρογέννητος Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς πέτυχε θρίαμβο στη Μέση Ανατολή κι επέστρεψε στο Θέμα Ελλάδος για να διαγράψει τις ιδέες των σφετεριστών του Δαχτυλιδιού. Ο Πρίγκηψ ΓΑΠ (ακρονύμιο που απέκτησε κατά την παραμονή του στην χώρα των Βαράγγων) μετέφερε μαζί του από τους Αγίους Τόπους, τον Τίμιο Ήλιο του ΠΑΣΟΚ, που βρισκόταν υπό τη φύλαξη των παλιών Σαρακηνών συμμάχων του πατρός του και είχε εγκλωβιστεί στην περιοχή, λόγω του δούρειου τείχους που κατασκέυασαν οι στρατηγοί του Νέου Ιουδαϊκού Βασιλείου. Εκείνες τις ημέρες ο ΓΑΠ δεν είχε κανέναν λόγο να νιώθει άνετα, καθώς, όπως αποκάλυψε και ο φιλευσπλαχνος πρώην Δρουγγάριος Τσοβόλας, οι σφετεριστές εμπόδιζαν την εκτέλεση των επιτελικών του σχεδίων στις εκλογές των θεμάτων όλης της επικρατείας.

Οι αποκαλύψεις του λαοφιλούς Δρουγγάριου (που τυγχάνει και εξαίρετος νομομαθής) συγκλόνισαν τους λαούς της Αυτοκρατορίας. Ως εκ τούτου, οι σχολαρίκιοι του Πρίγκηπα ΓΑΠ (οι ζηλωτές Μαγκριώτης, Χυτήρης, Πάγκαλος κ.α.) είχαν ανάγκη ενός συμβόλου που θα τους ανέβαζε το ηθικό για τη μάχη του ΠΑΣΟΚ - εξού και το ταξίδι του ΓΑΠ στην Μ.Α.

Όμως, η είδηση της έλευσης του Τιμίου Ήλιου του ΠΑΣΟΚ, θορύβησε τους σφετεριστές. Ο Μέγας Μάγιστρος Βενιζέλος ετοίμασε την αντεπίθεσή του, με τη χρήση ενός ακόμη βροντερού συμβόλου. "Ο Ιούλιος Καίσαρας έλεγε πως είναι καλό να έχεις δίπλα σου εύσωμους , καθώς είναι καλοί άνθρωποι" δήλωσε και τα χειροκροτήματα από τους Πράσινους ακούγονταν μέχρι το Ιερόν Παλάτιον του Μαξίμου. Η αναδρομή στην Ρωμαϊκή ιστορία ανέκαθεν λειτουργούσε συνεκτικά για το ΠΑΣΟΚ "Μόνο ένας γλύτωσε.. ο Βρούτος" και ο βοές ηχούσαν εκκωφαντικά στη Σύγκλητο των σφετεριστών.

Όμως, στη Σύγκλητο εισέβαλαν Άβαροι και Πετσενέγγοι πορτοφολάδες και άρχισαν να ξαφρίζουν χιλιάδες υπέρπυρα εν αγνοία των Πρασίνων. Ο μόνος που τους αντελήφθη ήταν ο πρωτοσπαθάριος Βερελής κι έδρασε άμεσα. Οι πραιτωριανοί του, εκπόρθησαν τους βάρβαρους ληστές και τους παρέδωσαν άμεσα στις Ρωμαϊκές Αρχές. Οι σφετεριστές του Δακτυλιδιού έδειξαν για ακόμη φορά ότι είναι "καλοί άνθρωποι"

Εν τω μεταξύ, στον Ιππόδρομο των Βένετων εμφανίστηκε ο παλαιός Κρης εικονομάχος του Κρατικισμού, Μητσοτάκης για να διαβεβαιώσει ότι η Βασιλεία των Βένετων δεν κινδυνεύει λόγω των 152 οφφικίων της Ρωμαϊκής Συγκλήτου. Μάλιστα, δήλωσε ότι ο πρώην εξωμότης σπαθάριος και εικονολάτρης Σαμαράς θα αποδεχτεί τη σύνθετη ονομασία του Θέματος της Παιονίας - αιτία που είχε δώσει έδαφος για τη σύγκρουση των εικόνων πριν από 15 χρόνια. Επίσης, ο επίτιμος εικονομάχος έβαλλε κατά του ζηλωτή των εθνικών Καρατζαφέρη , λέγοντας ότι δεν εκφράζει καμία τάση του Χριστιανισμού.

Πάντως, πολλοί αναφέρουν ότι τα εικονοκλαστικά προβλήματα σε συνδυασμό με την σύνθετη ονομασία του θέματος Παιονίας μπορεί να προκαλέσουν ρήξη στις τάξεις των Βένετων. Ήδη τα προβλήματα στα περισσότερα Θέματα της Αυτοκρατορίας διογκώνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές φιλοσοφικές σχολές του Θέματος Θεσσαλονίκης, οι σπουδααστές κατέλαβαν τις στοές, ζητώντας περισσότερα υπέρπυρα για τη Φιλοσοφία.

Επίσης, η αύξηση της αγγαρείας σε 21% αποτελεί πληγή για την Παράταξη των Βένετων. Ο μεγάλος κομμερκιάριος Αλογοσκούφης ψάχνει τα αρχεία του Λέοντος Σοφού για να δει πως είχε καταφέρει να ξεπεράσει τη δημοσιονομική κρίση, που επιδεινώνεται καθώς οι Φράγκοι σταυροφόροι εταίροι πιέζουν για μεγαλύτερες περικοπές και χαμηλότερα ελλείματα.

Τα προβλήματα της Αυτοκρατορίας είναι καυτά και στις Βαρβαρικές χώρες. Το σουλτανάτο του Ικονίου ετοιμάζεται να επιτεθεί στους Καρδούχους αυτονομιστές, πέραν του Θέματος Αρμενίας, στο ρου της Μεσοποταμίας. Ήδη έχουν καταγραφεί οι πρώτες απώλειες του Στρατού της Καππαδοκίας, ενώ το όλο εγχείρημα αντιμετωπίζεται με υποψία από τους νεοσταυροφόρους, νεοφράκους μονοφυσίτες της Βαγδάτης. Πολλοί ειδικοί επισημαίνουν πως αυτή η στρατιωτική πίεση μπορεί να περάσει από το Θέμα Παμφυλίας στο Θέμα Αιγαίου, τονίζοντας πως οι ανάγκες σε δρόμωνες είναι επιτακτικές για την αυτοκρατορία.

Αύριο : Η εξωτερική πολιτική του Βυζαντίου.

Σχόλια