Το ξεκινημα μιας νεας εποχης

 


Πέρασαν 69 χρόνια από ένα σπουδαίο κοσμικό γεγονός που σηματοδότησε συμβολικά την έναρξη της εποχής της ειρήνης και της Ανάκαμψης.

Τα μεσάνυχτα της 5ης Απριλίου 1952 έγιναν στη «Μεγάλη Βρετανία» τα πρώτα μεταπολεμικά καλλιστεία, μία διοργάνωση που χαιρετίστηκε από όλον τον πολιτικό κόσμο ως το σύμβολο της έναρξης μιας νέας ζωής. Οι επισημότητες ήταν άνευ προηγουμένου – οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν εκεί όλοι τους με σμόκιν.

Μεταξύ άλλων, ο προεδρεύων της κυβερνήσεως Βενιζέλος, ζεύγη Πιούριφοϋ, Παπάγου, Τσαλδάρη, Λαμπράκη, Βλάγκαλη – αλλά και οι Κόκκας, Βαρδινογιάννης, Χέλμης κ.α.

Η Κρητικοπούλα Νταίζη Μαυράκη ανακηρύχθηκε Σταρ Ελλάς και λίγους μήνες αργότερα αναδείχθηκε στην Καλιφόρνια 3η στον κόσμο. Ήταν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Συναγερμού και τότε αρχηγό της αντιπολίτευση Αλ. Παπάγο, «το κορίτσι της ειρήνης».

Η Μαυράκη ανεδείχθη πρώτη από 11 υποψήφιες. Ας δούμε το ρεπορτάζ της «Ελευθερίας» του Πάνου Κόκκα που υπογράφεται από την «παρούσα».

Επικρατεί μεγάλος συνωστισμός στον δρόμο και την είσοδο της Μεγάλης Βρετανίας. Την εκδήλωση ανοίγει ο Μίμης Φωτόπουλος με ένα διήγημα που έκανε τον κόσμο να γελάσει.

Ακολούθησε χορός από με τους «επανελθόντες από το Παρίσι» περίφημους χορευτές Γιάννη Φλερύ και Λίντα Άλμα και «πνευματώδη τετράστιχα που τα απαγγέλλουν θαυμάσια και ωραία η Μελίνα Μερκούρη και ο Γιώργος Παππάς». Ο συνωστισμός στην αίθουσα τεράστιος που καθιστά δύσκολο ακόμη και τον χορό.

Όσοι δεν παρευρέθηκαν όμως έχασαν κάτι πολύ «που δεν μπορεί να περιγραφή επαρκώς: τα θαυμάσια φορέματα ονειρώδεις αληθινά εμπνεύσεις των κυριωτέρων maison de couture Τσούχλου – Λιβανού, Ινώ, Στάντζου κα.»

Οι κοπέλες αναγγέλλονται με ψευδώνυμα σε αλφαβητική σειρά. Η Μαυράκη παρελαύνει στο catwalk με το ψευδώνυμο «Ακρωτήρι». «Μπορεί να πη κανείς ότι η κρίσις από το κοινό γίνεται κι όλας. Οι αίθουσες σείονται από τα χειροκροτήματα και από τις φωνές, φορεί ένα φόρεμα από άσπρο τούλι και το κορσάζ είναι όλο κεντημένο με στρας». Μετά οι καλλονές παρήλασαν με κοστούμι «ντε μπαιν» και ομολογουμένως είχαμε μερικές απογοητεύσεις.

Μεταξύ άλλων, «η επιτροπή απετελείτο από την κ. Μαρίκα Κοτοπούλη, τον γλύπτη κ. Τόμπρο, τον ζωγράφο κ. Βασιλείου, τον ζωγράφο κ. Χατζηκυριάκο – Γκίκα» η οποία «αποσύρεται προς σύσκεψιν.

Κατά τις δύο μετά τα μεσάνυχτα αναγγέλλεται ότι εκλέγεται για Σταρ Ελλάς η Μαυράκη. «Την κορδέλα της φορεί η Μαρίκα Κοτοπούλη… Και χαλάει ο κόσμος από ενθουσιασμό, τι ανθοδέσμες, τι κορμπέιγ με άνθη. Μονομιάς η αίθουσα μεταβάλλεται σε ανθώνα, οι φωτογράφοι φωτογραφίζουν ακατάπαυστα, αρχίζει πάλι ο χορός – χορός όμως αυτή τη φωτά επειδή ο μισός σχεδόν κόσμος έχει φύγει… Θαυμάσιο ήτο το τραγούδι της Σοφίας Βέμπο".

Μία νέα εποχή ξεκινούσε.



Σχόλια