Για τον Παυλο Ιωαννιδη

 


Ζωντανή ιστορία της Ελληνικής Πολιτικής Αεροπορίας, ο Παύλος Ιωαννίδης ήταν ένας μεγάλος πατριώτης που επέστρεψε στους Άγγλους τα μετάλλια και τα διπλώματα τιμής για τη συμμετοχή του στη μάχη κατά των Ναζί όταν οι Βρετανοί εκτέλεσαν τον Μιχαλάκη Καραολή και τον Ανδρέα Δημητρίου.

Ήταν και μεγάλος στο πιλοτήριο - ο πρώτος πιλότος στον πλανήτη που διέσχισε τον Ατλαντικό χωρίς αεροναυτίλο, χρησιμοποιώντας τα πρώτα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα πλοήγησης.

Και ήταν και μεγάλος στο επιχειρείν καθώς μετέφερε την αεροπορική οργανωτική και διοικητική εμπειρία στον εμπορικό στόλο του Ωνάση, εκτοξεύοντας την παραγωγικότητα.

Ο Ιωαννίδης ήταν μάλλον και ο τελευταίος εν ζωή πιλότος της ΤΑΕ. Είχα ζητήσει να τον δω από κοντά για το βιβλίο, αλλά η πανδημία δεν μου το επέτρεψε.

Ήταν και ο τελευταίος στενός συνεργάτης του Ωνάση - ο τελευταίος άνθρωπος στη Γη που κουβαλούσε κάτι από την αίγλη ενός πιτσιρικά που έφυγε ξυπόλυτος και κυνηγημένος από τη Σμύρνη και έχτισε από το μηδέν μια επιχειρηματική αυτοκρατορία.

Σχόλια