Από την εποχή του myspace


Ενδεχομένως να ακούσατε ότι το myspace - ένα ψηφιακό στέκι από το όποιο πολλοί περάσαμε, αλλά λίγοι θυμόμαστε - κάνοντας μετάβαση σε άλλους σέρβερ, έχασε έναν τεράστιο αριθμό δεδομένων, καθώς από ότι φαίνεται δεν διατηρούσε backup. 

(Οι ημέρες δόξης του myspace, το οποίο "ξεκλείδωσε" καταπληκτική μουσική, κάνοντας disrupt στη μουσική βιομηχανία πριν την ώρα της, μου θυμίζουν τις εποχές που ο Ηρακλής στο μπάσκετ έφερνε μετεγγραφή τον Xavier McDaniel - τόσο μακρινή μου φαίνεται και μάλλον ενδεικτική ότι μεγαλώσαμε). 

Θυμήθηκα λοιπόν ένα από τα πρώτα ρεπορτάζ μου στο "Βήμα" - όταν ακόμη δεν είχα κερδίσει το δικαίωμα να υπογράφω τα άρθρα - για τους νέους (σήμερα 40αρηδες..) και το διαδίκτυο. 

Με πρώτο όνομα τη Monika - που την μάθαμε τότε όλοι από το myspace -, δηλώσεις από συντελεστή ίντερνετ καφέ (που πήραν την πορεία των video club..), στοιχεία ψηφιακών μέσων ενημέρωσης, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας, δηλώσεις "surfers", όπως η Marianna, η Anastasia και ο Giannis και άλλα πολλά. 

Ήταν εποχή οριστικής μετάβασης από τις dialup (και τα 500ευρα της χρονοχρέωσης) και των πρώτων βημάτων της κινητής ευρυζωνικότητας - με κάποιες υποτυπώδεις υπηρεσίες, πριν την εποχή των smartphones. 

Λίγους μήνες μετά το ρεπορτάζ - γύρω στον Νοέμβρη του 2007 - η Ελλάδα θα ξεπερνούσε το όριο του 1 εκατ. ευρυζωνικών συνδέσεων (από μόλις 200 χιλιάδες δύο χρόνια πριν). Με "διαστημικές" ταχύτητες - το 70% ήταν έως 1 Mbps :)

Μετά ήρθε και η κινητή ευρυζωνικότητα (η κανονική), τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ σήμερα κατασκευάζονται δίκτυα οπτικών ινών. Ένας άλλος κόσμος.

Σχόλια