ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ, ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ

 



Η Ελευθερία Κόλλια έγραψε ένα βιβλίο - ντοκιμαντέρ για την ιστορία του ΔΟΛ και του Χρήστου Λαμπράκη. Είναι ένα ογκώδες πόνημα που διαβάζεται ωστόσο γρήγορα και άνετα.

Ευφυώς σπασμένο σε απόλυτα διαδοχικές και συνεκτικές μικροϊστορίες, καλύπτει μια περίοδο που ξεκινά από τον θάνατο του Δημήτρη Λαμπράκη και την ανάληψη των ηνίων του Συγκροτήματος από τον γιο του και ολοκληρώνεται με το τέλος της εποχής του Σταυρού Ψυχάρη και τον πλειστηριασμό του ΔΟΛ από τις τράπεζες - πάνω από 60 χρόνια ιστορίας.

Βασισμένη σε εξαντλητική έρευνα, αλλά και σε δεκάδες συνεντεύξεις, η Ελευθερία καταφέρνει να ανασυστήσει μια ολόκληρη εποχή που είναι πλέον μακριά μας, προσφέροντας στον αναγνώστη άγνωστες λεπτομέρειες για το εμβληματικότερο "μαγαζί" του ελληνικού Τύπου και τον πρωταγωνιστή του.

Η γραφή της είναι πανάλαφρη - όσο βαρύ κι αν είναι το εκάστοτε θέμα που πραγματεύεται. Γράφει, για την ακρίβεια, σαν το περπάτημα της γάτας (όχι Ιμαλαΐων!).

Πολύ έμπειρη συντάκτρια, η Ελευθερία ξέρει που να σταματά, ενώ είναι απολύτως διακριτική και ταπεινή: Η ίδια, παρόλο που πέρασε μια ολόκληρη ζωή μέσα στον ΔΟΛ, φροντίζει να βρίσκεται εκτός ραντάρ, απαλείφοντας τυχόν αυτοβιογραφικά στοιχεία και μιλώντας μέσω τρίτων.

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα τεράστιο ρεπορτάζ που ισοδυναμεί με την παραγωγή δημοσιογραφικού έργου τουλάχιστον 3 ετών. Είναι, κατά την άποψή μου, ένα βιβλίο που θα μείνει και θα λειτουργήσει ως ένα πληρέστατο σημείο αναφοράς για την ιστορία τόσο του Λαμπράκη και του ΔΟΛ όσο και του ιδίου του Ελληνικού Τύπου.

Η ανασύσταση μιας εποχής είναι ίσως το πιο δύσκολο πράγμα στο γράψιμο. Προϋποθέτει τρομακτική έρευνα (σε βάθος ανθυπολεπτομέρειας), πολλαπλή διασταύρωση των πληροφοριών και, στην πραγματικότητα, εγκατάλειψη των εγκοσμίων για κάμποσο καιρό.

Χαίρομαι προσωπικά για την έκδοση αυτή, διότι η Ελευθερία ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μου μίλησε και με βοήθησε, όταν την Άνοιξη του 2007 ξεκίνησα να δουλεύω στο Βήμα, άγνωστος μεταξύ αγνώστων - οι άλλοι δύο ήταν η Παναγιώτα Μπίτσικα και ο μακαρίτης φίλος Κώστας Χατζίδης.

Κοινώς, να το διαβάσετε! Θα μάθετε πολλά!

Σχόλια