ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ ΒΟΓΛΗΣ


Ο καθηγητής Βόγλης (εκδόσεις Αλεξάνδρεια) παρουσιάζει σε βάθος το αντιδικτατορικό κίνημα της περιόδου 1967-1974. 

Κατάφερε και μίλησε με 14  ανθρώπους που συμμετείχαν σε τέτοιες οργανώσεις οι οποίοι συνελήφθησαν και βασανίστηκαν από τα όργανα των δικτατόρων στα κολαστήρια της ΕΣΑ, της ΚΥΠ και της Ασφάλειας.

Ο αντιδικτατορικός αγώνας αποτελεί μια  εν πολλοίς ξεχασμένη ιστορία που επισκιάστηκε από την αντίσταση του Πολυτεχνείου. Είχε λίγους πρωταγωνιστές, μικρές επιτυχίες - και μάλλον συμβολικές - και τεράστιες προσωπικές τραγωδίες.

Στην πραγματικότητα ήταν ένας χαμένος αγώνας εξαρχής διότι το καθεστώς είχε εξαπολύσει τρομερό ανθρωποκυνηγητό, κατέλαβε όλους τους μηχανισμούς του κράτους και εγκατέστησε οργουλιενές και ασφυκτικές μεθόδους, επιβάλλοντας πλήρη έλεγχο στην κοινωνία.

Αυτό επέτρεψε στο χουντικό καθεστώς να πορευθεί άνετα για μία επταετία χωρίς στην πραγματικότητα να έχει καμία ενόχληση από την Ελληνική κοινωνία.

Η Ελλάδα πέρασε την επταετία υπό καθεστώς αυστηρής λογοκρισίας όπου τα νέα μαθαίνονταν - εάν μαθαίνονταν - από τον διεθνή τύπο χάρη στη δραστηριότητα των αντιστασιακών οργανώσεων στο εξωτερικό, των οποίων το έργο δεν ήταν καθόλου αυτονόητο ή εύκολο. 

Παρόλο που με ιστορικούς όρους, η δικτατορία δεν είναι καθόλου μακριά μας, φαίνεται ότι έχουμε ακόμη να μάθουμε πολλά για την σκοτεινή αυτή περίοδο της ελληνικής ιστορίας.

Εύκολο βιβλίο, που διαβάζεται γρήγορα. Απαιτεί και αρκετά γερό στομάχι, μιας και η εξιστόρηση των βασανισμών σε κάνει να νιώθεις αηδία για τους συνταγματάρχες και τα οργανά τους.

Σχόλια