ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΝΤΩΝΗ

 



Μια μικρή συγκινητική είδηση που ξεχώρισα στον καθημερινό χαμό της πληροφορίας.

Η κοπέλα στα δεξιά ονομάζεται Ζωή Οικονόμου, είναι από τα Τρίκαλα και ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου εργάζεται ως ασκούμενη, νέα δικηγόρος.

Το παιδί στα αριστερά ήταν συμμαθητής μας στο 6ο Λύκειο Καλαμαριάς- από τη γενιά των 77ρηδων που μας «έριχναν» δυο χρονιές: Δημήτρης Καραντώνης. «Ντοράς» (φίλος των Doors, για τους νεότερους), μορφωμένος, εξαιρετικό παιδί από κάθε άποψη.

Τι συνδέει, όμως, τα δύο πρόσωπα; Ο Δημήτρης έφυγε από κοντά μας τον Φεβρουάριο του 2011 από μία περιπέτεια της υγείας του, αφήνοντας άφωνους συγγενείς, γνωστούς και φίλους.

Ο Δημήτρης ήταν γιος του Ηλία Καραντώνη, καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ., και της Κυριακής Καραντώνη, καθηγήτριας στη Μέση Εκπαίδευση.

Μετά την αποφοίτησή του από το 6ο Λύκειο, σπούδασε Κοινωνική Οικονομική στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Έμπερχαρτ-Καρλ του Tübingen Γερμανίας, από το οποίο πήρε το πτυχίο του - η διπλωματική του εργασία είχε τίτλο «Η ελληνική πολιτική ανταγωνισμού» και αξιολογήθηκε με άριστα.

Πήγε φαντάρος και τον Νοέμβριο του 2006 έγινε δεκτός ως υποψήφιος διδάκτορας από τη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου του. Έκανε διδακτορικό με θέμα «Η σημασία των τεκμηρίων στον γερμανικό και ελληνικό έλεγχο των συγχωνεύσεων» και ανακηρύχθηκε στις 30 Ιουνίου 2010 Διδάκτορας του Δικαίου (Dr. iur.) με γενικό βαθμό άριστα. Έγραψε μία μελέτη για την οικονομική προσέγγιση στον ευρωπαϊκό έλεγχο των συγχωνεύσεων, η οποία δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση Εμπορικού Δικαίου.

Η επόμενη εργασία του με θέμα τη σύγκριση των θεωρητικών συστημάτων του F.A. von Hayek και του Κ. Καστοριάδη αναφορικά με τον τρόπο γένεσης των θεσμών παρέμεινε, λόγω του πρόωρου θανάτου του, ημιτελής, σύμφωνα με χθεσινό Δελτίο Τύπου του ΑΠΘ.

Στη μνήμη του – αλλά και στη μνήμη του πατέρα του που, επίσης, έφυγε από τη ζωή – θεσπίστηκε ετήσιο χρηματικό βραβείο 3.000 ευρώ σε πτυχιούχο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Νομικής. Το βραβείο δίδεται στον απόφοιτο της σχολής που επιτυγχάνει την υψηλότερη βαθμολογία.

Ήδη, δέκα νέοι νομικοί έχουν επωφεληθεί από τη δωρεά αυτή. Τελευταία ήταν η Ζωή Οικονόμου, στην οποία εύχομαι καλή σταδιοδρομία, έχοντας στη μνήμη μου ένα λαμπρό παιδί, που σήμερα θα ήταν μετά βεβαιότητας καθηγητής σε κάποια έδρα της Ελλάδας ή του εξωτερικού.


Σχόλια