ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΕΣ ΚΑΙΡΟΥΣ

 




Επίκαιρο κείμενο που γράφτηκε μεταξύ του ενθουσιασμού για τις προοπτικές και την ενδυνάμωση που φέρνει η τεχνολογία, και του προβληματισμού για τις επιπτώσεις που θα έχει στην κοινωνία αυτή η ίδια η μετάβαση.

Έπειτα από προτροπή φίλου, χρησιμοποίησα σήμερα το DALL-E, ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που εικονοποιεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αυτό που του ζητάς.

Συγκεκριμένα, το "brief" (που λέει ο λόγος) που έδωσα στον Αλγόριθμο ήταν:

"A cyberpunk temple is used as a space station for white nuclear powered starships, surrounded by realistic glowing stars".

(Όταν το sci-fi συναντά τους Daft Punk - προσωπικές εμμονές).

Το αποτέλεσμα ήρθε σε λίγα δευτερόλεπτα – η εικόνα που βλέπετε είναι μία από τις 4 συνολικά προτάσεις του αλγόριθμου.

Έμεινα με το στόμα ανοιχτό (ένοιωσα λίγο όπως όταν είχα πρωτομπει στο MySpace, προ αμνημονευτων ετών - οι παλαιότεροι θα θυμούνται τι εννοώ).

Σκέφτηκα τις τρομερές δυνατότητες που διανοίγονται από τέτοιες εφαρμογές, αλλά και την εκτόξευση της παραγωγικότητας που αυτές υπόσχονται σε αναρίθμητα πεδία δραστηριοτήτων.

Αναρωτήθηκα, δε, πότε θα έρθει η ώρα που θα μπορείς να δώσεις brief στον αλγόριθμο για κείμενο, μουσική ή βίντεο. Δε νομίζω ότι θα αργήσει.

Και φαντάσου να κάνεις Zoom out από τα δικά μας (το PR, το Marketing, τη διαφήμιση - γενικά το όλον creative ημών industry) και να επεκτείνεις αυτές τις αλγοριθμικές δυνατότητες σε άλλα πεδία:

Την αρχιτεκτονική, τον πολεοδομικό και συγκοινωνιακό σχεδιασμό, τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα ή τα βιομηχανικά σχέδια.

Και πόσα άλλα ακόμη όπου δεν πάει το μυαλό μου και δεν μπορώ να σκεφτώ.

Πόσο εύκολο θα είναι να επαναπροσδιοριστούμε επαγγελματικά - και πιθανώς υπαρξιακά - από αυτές τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που έρχονται;

Θα μας ενδυναμώσει ο αλγόριθμος ή θα μας καταστήσει βαθμιαία παρελθόν;

Πώς θα σταθούμε και θα προσαρμοστούμε σε αυτό το μεγάλο κύμα αλλαγής;

Δεν έχω απάντηση για κανένα από τα ερωτήματα αυτά.

Για ένα πράγμα μόνο όμως δεν έχω πολλές αμφιβολίες: ότι αποκτούμε σταδιακά τα μέσα εκείνα που θα επιτρέψουν στην φαντασία μας να οργιάσει.

Το πως αυτή η κοσμογονία συμβαίνει παράλληλα με τρομακτικά γεγονότα - και σε ένα περιβάλλον διεθνούς αποσύνθεσης - πιστεύω ότι θα αποτελέσει δυσεπίλυτη σπαζοκεφαλιά για τον ιστορικό του μέλλοντος.



Ζούμε πράγματι σε ενδιαφέροντες καιρούς...

Σχόλια