Γιαννη Παπαδογιαννη, Τραπεζες σε κριση



Ένα απλό και εκλαϊκευμένο βιβλιαράκι του δημοσιογράφου Γιάννη Παπαδογιάννη για το τραπεζικό σύστημα από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Εξηγεί με τρόπο απόλυτα κατανοητό και σε περίληψη τι μεσολάβησε τα τελευταία 30 χρόνια στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας.

Αφού κάνει μια ιστορική εισαγωγή γύρω από τη γέννηση του τραπεζικού τομέα, αναφέρεται στα χρόνια της απελευθέρωσης της τραπεζικής αγοράς, περιγράφει τα χρόνια της άνευ ορίων πιστωτικής επέκτασης (και του πάρτι) και εξηγεί με πάρα πολύ κατανοητό τρόπο το πως το διεθνές τραπεζικό σύστημα βρέθηκε εγκλωβισμένο από τις ίδιες του τις πρακτικές που οδήγησαν στη μεγάλη κρίση της Lehman Brothers.

Ακολουθεί μια εξαιρετική περιγραφή των περιπετειών του τραπεζικού συστήματος στην μνημονιακή περίοδο και περιγράφει με απλό τρόπο το πως οι τράπεζες βρέθηκαν ξανά και ξανά σε μεγάλα προβλήματα και χρειάστηκαν τη στήριξη των φορολογουμένων και της Ευρώπης εξ αιτίας της κρίσης.

Και κλείνει με τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο: τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τραπεζικού συστήματος και τον τεχνολογικό ανταγωνισμό από τον fintech τομέα και τις neobanks. 

Οι δημοσιογράφοι δεν είναι ιστορικοί, αλλά ως μάστορες της εξιστόρησης του σήμερα, μπορούν να αφήσουν πίσω τους έργο που θα εκτιμηθεί δεόντως στο μέλλον. Το βιβλίο του Γιάννη είναι μια τέτοια περίπτωση.

Σχόλια