Θανασης Πετρου, Οι ομηροι του Γκαιρλιτς



Όταν ήμουν πιτσιρίκι, είχα μια απίστευτη κωλοφαρδία: Όλο το υλικό της πρώτης πανελλαδικής έκθεσης κόμικς, που είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκε σπίτι μου. Τα (τότε) άπαντα του Αρκά, οι κωμωδίες του Αριστοφάνη (του Ακοκαλίδη), Βαβέλ και πόσα άλλα.

Η επιρροή των κόμικς - που διευρύνθηκε από Marvel, DC, Mad κτλ- ήταν σημαντική. Αλλωστε, ακόμη δεν είχαμε ίντερνετ και οι επιλογές ήταν συγκεκριμένες: το πρατήριο Τύπου στη γωνία Αγγελάκη και Σβώλου.

Τα κόμικς είναι ένα καταπληκτικό εκπαιδευτικό εργαλείο που εικονοποιεί, απλοποιεί και δραματοποιεί ιστορίες που υπό άλλες συνθήκες πρέπει να διαβάσεις βιβλία ολόκληρα για να τις μάθεις. Και είναι εξαιρετικό ερέθισμα για νέα παιδιά.

Αυτα θυμήθηκα χθες με το "Γκαίρλιτς" των εκδόσεων Εκδόσεις Ίκαρος - Ikaros Publishing το οποίο ξεπέταξα μέσα σε λίγη ώρα. Ο Πέτρου κατάφερε μέσα από την λιγοστή βιβλιογραφία να αναδείξει τις προσωπικές ιστορίες ενός Μανιάτη, ενός Θεσσαλονικέα κι ενός Σμυρνιού που υπηρετούσαν στο Δ' Σώμα Στρατού και βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας ιστορίας που ουσιαστικά πυροδότησε τον εθνικό διχασμό.

Και μιας περιπέτειας που ξεκίνησε όταν η Κωνσταντινική κυβέρνηση, προσπαθώντας να τηρήσει ουδετερότητα ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, απέσυρε το Δ' ΣΣ από την Καβάλα, το οποίο έστειλε στο Γκαίρλιτς της Γερμανίας ως φιλοξενούμενο του Κάιζερ και ουσιαστικά παρέδωσε στους Βουλγάρους την Ανατολική Μακεδονία, οι οποίοι ξεκίνησαν πολιτική εθνοκάθαρσης. 

Κάπως έτσι ξεκίνησε μια περιπέτεια τόσο για τη χώρα - με την κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης και τον ναυτικό αποκλεισμό του Πειραιά από την Ανταντ - όσο και για τους 6000 στρατιώτες του Δ'ΣΣ που πέρασαν την επόμενη διετία αποκλεισμένοι στη Γερμανία. Η επιστροφή τους στην Ελλάδα τους βρήκε στιγματισμένους με τη στάμπα του προδότη και ακολούθησαν εκτοπισμοί, εξορίες, αλλά και η συμμετοχή στη Μικρασιατική περιπέτεια.

Ποιος ξέρει τι έζησε ο προπαππους μας Γεώργιος Καριζώνης που βρέθηκε και αυτός "φιλοξενούμενος" του Κάιζερ στο Γκαίρλιτς.

Σχόλια