Το γραφειο του Στρατη Ανδρεαδη




Λίγοι γνωρίζουν ότι το χειροποίητο γραφείο του Βαράγκη που χρησιμοποιούν οι πρωθυπουργοί στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ένα δίδυμο αδερφάκι.

Αυτό που φτιάχτηκε για τον θρυλικό επιχειρηματία Στρατή Ανδρεάδη, τον άνθρωπο που δημιούργησε τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό όμιλο της Ελλάδας του 20ου αιώνα.

Και βρίσκεται στο άλλοτε αρχηγείο του ομίλου Ανδρεάδη, στα παλιά γραφεία του ΗΣΑΠ στην οδό Αθηνάς που σήμερα στεγάζουν τη διοίκηση της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) ΑΕ που ελέγχει το Μετρό, τον Ηλεκτρικό και το Τραμ της Αθήνας.

Νύχτα ο Καραμανλής πέταξε τον Ανδρεάδη από τη διοίκηση της Εμπορικής και της Ιονικής Τράπεζας, μέσω των οποίων ήλεγχε τις πολυσχιδείς δραστηριότητές του, εγκαινιάζοντας την πολιτική των κρατικοποιήσεων.

Προς τιμήν των ανθρώπων που διοίκησαν τον ΗΣΑΠ - και αργότερα τη ΣΤΑΣΥ- υπήρξε σεβασμός στο θρυλικό γραφείο του Ανδρεάδη. Τα έπιπλα ακόμη και σήμερα συντηρούνται από τους παλιούς μαραγκούς του ΗΣΑΠ (συνταξιούχους εδώ και πολλά χρόνια), ενώ η λευκή μοκέτα εποχής εξακολουθεί να καθαρίζεται με μεγάλη προσοχή, χωρίς τη χρήση ηλεκτρικής για να μην χαλάσει.

Έτσι, επιβιώνει ακόμη ένας χώρος εργασίας όπως ακριβώς είχε στηθεί την δεκαετία του 1960. Και εξακολουθεί να βλέπει την Ακρόπολη σε απόσταση αναπνοής. 

Ο Ανδρεάδης έκανε δύο μοιραία λάθη: Υποστήριξε ανοιχτά τη δικτατορία και κυρίως βρέθηκε να χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις του ομίλου από τις τραπεζικές καταθέσεις των πελατών του. Η συνέχεια ήταν πικρή. Και το τίμημα που πλήρωσε μεγάλο.

Σχόλια