Μια μικρη ζωη




Δέκα χρόνια είναι μια ολόκληρη μικρή ζωή. Και τι ζωή! Και τι δεν ζήσαμε σε αυτήν την δεκαετία! Γεγονότα για να τα διηγείσαι στις επόμενες γενιές.

Κρίσεις πολλαπλές - οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές, θεσμικές και σχεδόν υπαρξιακές.Τα συσίφεια μας μαρτυρία - γεμάτα από ακρωνύμια (ΕΕΤΗΔΕ, ΕΝΦΙΑ, NPL και λοιπά συναμφότερα). Νέες μορφές επικοινωνίας, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να μετατρέπονται σε πιστοποιητικά του ζην, σε επιβεβαίωση και τεκμήρια ύπαρξης.

Τον (παγκόσμιο) ιστορικό επιταχυντή: Από τον Ομπάμα στον Τραμπ, από την ήπια προσαρμογή, στο νέο "δυστυχώς, επτωχεύσαμεν", τα αντιμνημόνια, τα δημοψηφίσματα, τις κωλοτούμπες.

Μία νέα βιομηχανική επανάσταση: Τα smartphones και την κινητή ευρυζωνικότητα, τα apps, τα startups και τους απανταχού disruptors. Την ελπίδα και τον φόβο που φέρνει η όλο και ταχύτερα εξελισσόμενη τεχνολογία.

Τα ταξίδια - πολλά και καλά. Τον λεγόμενο εκδημοκρατισμό των αερομεταφορών και του τουρισμού που επέτρεψε σε εκατομμύρια ακόμη ανθρώπους να ανακαλύψουν νέους προορισμούς.

Νέα "Φρούτα": Την αποδυνάμωση των παραδοσιακών ΜΜΕ και την διαταραχή των παλιότερων κοινωνικών ισορροπιών που άνοιξε τις πύλες του φρενοκομείου: Ψεκασμένοι, αντιεμβολιαστές, συνωμοσιόπληκτοι, μισαλλόδοξοι, νεολαϊκιστές, απομονωτιστές και νεοναζί και μαζί τους η παλιά καλή προπαγάνδα έφεραν τα fake news, την μεταλήθεια και επισημοποίησαν στον δημόσιο λόγο όλα αυτά που θεωρούνταν - ήταν και συνεχίζουν να είναι - απόβλητα.

Το κλείσιμο του Mega και του ΔΟΛ.

Και βιβλία! Πολλά βιβλία! Για την αρχιτεκτονική και την πόλη, το ντιζάιν, την αφίσα, τα brands και την προπαγάνδα. Και ψάξιμο στο μαύρο κουτί του Γένους: Εθνικό Διχασμό, Μικρασία, Κατοχή, Εμφύλιο. Και στην τεχνική μας παρακαταθήκη: Δοξιάδη, Ζενέτο, Κανδύλη. Κι εσχάτως την πολιτική αεροπορία. Με ατελείωτη έρευνα στα αρχεία και τις βιβλιοθήκες που μια μέρα θα γεννήσει κι αυτή βιβλία.

Και με μια βουτιά στα βαθιά, μετά από 15 χρόνια στο ραδιόφωνο και την εφημερίδα.

Γεγονότα πυκνά που σε επανακαθορίζουν σαν άνθρωπο.

Και με μια ολιγοημερη στάση στο "Μητέρα" που μας άλλαξε τη ζωή, φέρνοντας την Μαρκέλλα και βάζοντας τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις.

Σχόλια