Η ραμπλα ειναι η περπατησια της ιστοριας


Η ράμπλα είναι η γιορτή της καθημερινής ζωής, η αποθέωση μιας πολεοδομίας φιλικής στον άνθρωπο, ένα παγκόσμιο τοπόσημο - προσκύνημα για όλα τα έθνη της Γης. 

Είναι η σημαία ενός σκληρά εργαζόμενου λαού, που κατάφερε να μετατρέψει έναν πεζόδρομο, σε μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας. 

Είναι η παλιά πόλη, η Βαρκελώνη, η Καταλωνία του Όργουελ και των Διεθνών Ταξιαρχιών - της αλληλεγγύης χιλιάδων νέων στη μάχη κατά του φασισμού -, είναι η ένωση των ισπανικών βασιλείων που έφερε τις μεγάλες διηπειρωτικές ανακαλύψεις, είναι η ευρωπαική Ισπανία της Δημοκρατίας, της αυτονομίας και της ανοιχτής κοινωνίας. 

Είναι το σημείο που ενώνει το ιστορικό νήμα με την εξόριστη για δεκαετίες κυβέρνηση Ζενεραλιτάτ, τις αφίσες του Εμφυλίου των κολεκτιβοποιημένων τυπογραφείων, τα ιστορικά καφέ και το μελάνι των εφημερίδων. 

Είναι η καταλανική εταιρία της Ανατολής, οι μισθοφόροι των βυζαντινών που συνέτριψαν τους Τούρκους στη Μικρασία και στη συνέχεια λεηλάτησαν απλήρωτοι τα Βαλκάνια, φτάνοντας μέχρι την Αθήνα. 

Είναι οι έμποροι από το Τρίκερι που με θράσος αγόρασαν από το λιμάνι και φυγάδευσαν στη Μαγνησία τον θρόνο του Ναπολέοντα. 

Είναι οι μεταφράσεις του Σολά. Το "ποτάμι" μίας διακριτής και ιδιαίτερης γλώσσας. 

Είναι ο κρίκος με τη νέα πόλη του Σερντά το μοντέλο του οποίου αντέγραψαν όλοι οι κατοπινοί πολεοδόμοι, μεταξύ των οποίων και ο Εμπράρ που ξεπατίκωσε την Εισάμπλε και την αντέγραψε στη Θεσσαλονίκη. 

Είναι η πάγκοσμια πρωτεύουσα της τεχνολογίας, είναι η αγαπημένη και ομορφότερη πόλη της Ευρώπης, είναι ένας καθρέφτης που μας δείχνει όλους καλύτερους. Η πόλη της προκοπής και της ανάπτυξης. Και η μόνη που επιχείρησε να γίνει η Καλιφόρνια της Ευρώπης. 

Η ράμπλα είναι η περπατησιά της ιστορίας. Η ωραιότερη της Ευρώπης. 

Κάθε επίθεση εναντίον της είναι πρόκληση στα ιστορικά κεκτημένα, τον τρόπο ζωής, τον πολιτισμό και τα δικαιώματά μας. 

Σχόλια