Γραφουν οι εμπορικοι ακολουθοι



Γράφει ο εμπορικός ακόλουθος της Άγκυρας
  • Η μείωση των τουριστικών αφίξεων έλαβε μεγάλες διαστάσεις και τον Μάιο (-92% των αφίξεων από Ρωσία, -31,5% από Γερμανία, -29,4% από Βρετανία) και η απώλεια εσόδων του τομέα, για όλο το 2016, υπολογίζεται να φθάσει τα 15 δισ. δολάρια. 
  • Εγκαινιάσθηκε στις 30/6 η μεγάλη κρεμαστή γέφυρα (4η σε μήκος παγκοσμίως) μήκους 2,6 χλμ, η οποία συνδέει τις περιοχές Kocaeli και Yalova στη θάλασσα του Μαρμαρά. Η γέφυρα, προϋπολογισμού 1,3 δισ. δολαρίων, αποτελεί τμήμα του νέου 421 ΧΜ αυτοκινητόδρομου Κωνσταντινούπολης-Σμύρνης, ο οποίος μειώνει την απόσταση μεταξύ των δύο πόλεων κατά 120 χλμ και τον χρόνο διαδρομής από 10 ώρες στις 4. 
  • Συνεχίσθηκε η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας και τον Μάιο καθώς η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 9,6% (ανήλθε σε 12.140 εκατ $) και των εισαγωγών μειώθηκε κατά 3,8 % (σε 17.194 εκατ $) έναντι του Απριλίου του 2015. 

Γράφει ο εμπορικός ακόλουθος της Μόσχας

  • Οι ευκατάστατες ρωσικές οικογένειες έχασαν έως και το 75% του εισοδήματός τους το 2015. Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης Russian Wealth Report 2016 που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, οι ευκατάστατες ρωσικές οικογένειες έχασαν από 25% έως και 75% του εισοδήματός τους κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Τα πραγματικά εισοδήματα των Ρώσων μειώθηκαν κατά 11,5% τον Μάιο 2016 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
  • Οι Ρώσοι έχουν καταφύγει στην αγορά φθηνότερων και χαμηλότερης ποιότητας τροφίμων, καθώς η οικονομική κρίση τους αναγκάζει να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες. 

Γράφει ο εμπορικός ακόλουθος της Βαρσοβίας

  • Στις 19/6, οι Πρόεδροι Πολωνίας και Κίνας υποδέχθηκαν σε συµβολική τελετή στη Βαρσοβία το πρώτο τρένο µεταφοράς εµπορευµατοκιβωτίων µε ηλεκτρονικό εξοπλισµό από την κινεζική Chengdu. 
Το “China Railway Express” θα πραγµατοποιεί είκοσι δροµολόγια εβδοµαδιαίως και θεωρείται συµβατό µε την πρωτοβουλία “One Belt, One Road”, όπως επισηµάνθηκε στη διάρκεια σχετικού φόρουµ µε θέµα «∆ρόµος του Μεταξιού». 

Ο Πολωνός Υφυπουργός Ανάπτυξης, R. Domagalski, δήλωσε ότι η Πολωνία είναι έτοιµη να δηµιουργήσει «ειδικές ζώνες» για την εξυπηρέτηση Κινέζων επενδυτών, ενδεχοµένως στις περιοχές του Lodz και της βόρειας περιφέρειας Pomorskie, προκειµένου να χρησιµεύσει ως πύλη εισόδου των κινεζικών επιχειρήσεων και κεφαλαίων στη ∆υτική Ευρώπη. 

Η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου πραγµατοποιήθηκε πέντε µήνες µετά από τη συµφωνία που επετεύχθη στο πλαίσιο του σχήµατος συνεργασίας «16+1» (16 χωρών ΚΑ Ευρώπης και Κίνας) για την υλοποίηση επενδύσεων αξίας δισεκατοµµυρίων στην ευρύτερη περιοχή της ΚΑ Ευρώπης και λίγες µέρες µετά από την τελική κύρωση της πολωνικής συµµετοχής στην AIIB (Asian Infrastructure Investment Bank). Στο ταξίδι της επιστροφής το τρένο θα είναι φορτωµένο µε πολωνικά/ευρωπαϊκά τρόφιµα.
  • Η επιχείρηση λιπασµάτων Grupa Azoty και η επιχείρηση χαλκού και αργύρου KGHM εντάχθηκαν από την κυβέρνηση σε κατάλογο πολωνικών επιχειρήσεων που προστατεύονται από εχθρικές εξαγορές. Οι προστατευόµενες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε τοµείς ειδικού ενδιαφέροντος για την εθνική ασφάλεια και το ∆ηµόσιο κατέχει σηµαντικά µερίδια µετοχών τους. 
Σύµφωνα µε νόµο που ψηφίστηκε το 2015, οι επενδυτές που ενδιαφέρονται για επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας έχουν την υποχρέωση να ενηµερώνουν το Υπουργείο Θησαυροφυλακίου για τις προθέσεις τους, ενώ ο αρµόδιος υπουργός έχει το δικαίωµα να εµποδίσει τη συναλλαγή, εάν κρίνει ότι απειλούνται η ασφάλεια και η δηµόσια τάξη. Ο ενδιαφερόµενος έχει δικαίωµα προσφυγής κατά της απόφασης του υπουργού. Το πολωνικό ∆ηµόσιο ελέγχει το 32,9%% των µετοχών της Grupa Azoty και το 31,79% των µετοχών της KGHM. 

Ο Υπουργός Επιστηµών & Ανώτατης Εκπαίδευσης, Jarosław Gowin, δήλωσε στην εφηµερίδα Financial Times ότι «τα ξένα κεφάλαια έχουν υπερβολική ισχύ» στον πολωνικό χρηµατοπιστωτικό κλάδο και προσέθεσε ότι το κράτος κρίνεται σκόπιµο να ενθαρρύνει την αύξηση της συµµετοχής πολωνικών κεφαλαίων στην ιδιοκτησία των τραπεζών, στο πλαίσιο ενός προγράµµατος «οικονοµικού πατριωτισµού». 

Μάλιστα, ο κ. Gowin εξέφρασε την άποψη ότι το πολωνικό ∆ηµόσιο πρέπει να εκµεταλλευτεί το γεγονός ότι ορισµένες τράπεζες ξένων συµφερόντων αντιµετωπίζουν δυσχέρειες και να προχωρήσει στην εθνικοποίησή τους, προκειµένου να τις ιδιωτικοποιήσει στη συνέχεια, προτιµώντας Πολωνούς επενδυτές. Πέραν αυτών, ο υπουργός εξέφρασε την ανησυχία της κυβέρνησης για την κυριαρχία ξένων, κυρίως γερµανικών, εταιρειών στον τοµέα των µέσων µαζικής ενηµέρωσης της χώρας. 
  • Σύµφωνα µε την Πολωνική Ένωση Ιατρικού Τουρισµού, ολοένα και περισσότεροι αλλοδαποί επισκέπτονται την Πολωνία στο πλαίσιο ιατρικού τουρισµού, δηλαδή για παροχή ιδιωτικών ιατρικών υπηρεσιών. ∆ηµοφιλέστερες είναι οι επεµβάσεις πλαστικής χειρουργικής και οι οδοντιατρικές υπηρεσίες. 
Το 2015, οι επισκέπτες δαπάνησαν περίπου € 340 εκ. για υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας, ποσό διπλάσιο σε σχέση µε το 2011 (177 εκ.). Οι ξένοι ασθενείς δαπανούν έως και € 17.000 για τις προαναφερθείσες υπηρεσίες και προέρχονται συνήθως από το Ηνωµένο Βασίλειο, τη Γερµανία και τα σκανδιναβικά κράτη. 

  • Το 55% των Πολωνών αντιτίθεται στην προοπτική υιοθέτησης του Ευρώ, έναντι 12% που τάσσεται υπέρ αυτής και 23% που δηλώνει αδιάφορο για τη συγκεκριµένη συζήτηση. 

  • Η κυβέρνηση ενέκρινε νοµοσχέδιο που προβλέπει τη µείωση του φορολογικού συντελεστή που επιβάλλεται στο εισόδηµα νοµικών προσώπων και οντοτήτων στην περίπτωση των µικρών επιχειρήσεων, από το 19% στο 15%. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι ο νέος νόµος θα τεθεί σε ισχύ την 01.01.2017. Ως «µικρές» γίνονται αντιληπτές επιχειρήσεις µε ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν ξεπερνά τα 1,2 εκ. Ευρώ. 

  • Το Υπουργείο Ανάπτυξης γνωστοποίησε ότι η Πολωνία θα διαθέσει χρηµατοδοτήσεις ύψους 3 δισ. Ζλότυ στο πλαίσιο του προγράµµατος #StartInPoland για την υποστήριξη της ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων (start-up). 

Πρόκειται για το σηµαντικότερο πρόγραµµα του είδους στην περιοχή της ΚΑ Ευρώπης. Το #StartInPoland θα απευθύνεται σε επιχειρηµατίες και επιχειρήσεις από την Πολωνία και το εξωτερικό. Κοµβικό ρόλο στην υλοποίησή του θα διαδραµατίσει το νεοσυσταθέν Πολωνικό Αναπτυξιακό Ταµείο (www.pfr.pl). 

Στόχος είναι η δηµιουργία έως και 1.500 επιχειρήσεων µε δραστηριότητα βασιζόµενη σε κάποια µορφή καινοτοµίας εντός της επόµενης επταετίας. Οι πόροι του προγράµµατος θα προέλθουν κατά βάση από την ΕΕ (πρόγραµµα Smart Growth 2014-2020) αλλά εκτιµάται ότι σύντοµα θα υπάρξει χρηµατοδότηση και από ιδιώτες επενδυτές και µεγάλες δηµόσιες επιχειρήσεις (Energa, Enea, PGE, PKN Orlen, Lotos, Azoty) 

  • Σύµφωνα µε στοιχεία της Eurostat για το 2015, το επίπεδο των τιµών των τροφίµων και µη οινοπνευµατωδών ποτών στην Πολωνία είναι το χαµηλότερο µεταξύ των κρατών µελών της ΕΕ, αφού αντιστοιχεί στο 63% του µέσου όρου της Ένωσης έναντι 103% της Ελλάδας. 
  • Η επιχείρηση BSH Bosch Siemens Hausgeraete πρόκειται να επενδύσει 500 εκ. Ζλότυ σε δύο ανενεργά σήµερα εργοστάσια κατασκευής οικιακών συσκευών (ψυγείων και φούρνων) και στο πλαίσιο αυτό να προσλάβει περίπου 1.000 άτοµα στην περιοχή του Wroclaw της Ν∆ Πολωνίας. Η BSH απέκτησε πέρυσι τα δύο εργοστάσια από τη FagorMastercook που πτώχευσε προ διετίας. Η επένδυση της BSH θα αφορά την αναβάθµιση των υφιστάµενων εγκαταστάσεων και τη δηµιουργία νέων γραµµών παραγωγής, µε στόχο την κατασκευή σχεδόν 2 εκ. συσκευών σε ετήσια βάση. 
  • Η κατασκευάστρια ζαντών αυτοκινήτων Uniwheels άνοιξε νέο εργοστάσιο στη Stalowa Wola της ΝΑ Πολωνίας, όπου σκοπεύει να παράγει 2 εκ. τεµάχια ετησίως. Το εργοστάσιο της γερµανικής επιχείρησης απασχολεί σήµερα 250 άτοµα, που πρόκειται να γίνουν 400 το 2017. 
  • Η Tesco πρόκειται να ανοίξει έναν νέο µεγάλο διαµετακοµιστικό κόµβο στην Πολωνία.Το νέο κέντρο αποθήκευσης και µεταφοράς εµπορευµάτων θα δηµιουργηθεί στην περιοχή του Πόζναν και θα εξυπηρετεί 140 καταστήµατα της Tesco στην ευρύτερη περιφέρεια από τον Σεπτέµβριο του 2016. 

Γράφει ο εμπορικός ακόλουθος των Σκοπίων

  • Ξεκίνησε η πολυαναμενόμενη λειτουργία του νέου ξενοδοχείου στην κεντρική πλατεία της πόλης των Σκοπίων, το οποίο έχει 164 δωμάτια, καθώς και μία πολυτελή προεδρική σουίτα, η δε συνολική επένδυση ανήλθε σε 37 εκ. ευρώ. Την κατασκευή του ξενοδοχείου υλοποίησε η επενδυτική εταιρεία Develop Group, πίσω από την οποία βρίσκονται ντόπια οικονομικά συμφέροντα που είναι δύσκολο να εντοπιστούν, ενώ το management ανέλαβε η διεθνής αλυσίδα ξενοδοχείων Marriot. 
  • Επενδυτικός όμιλος συμφερόντων Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξαγόρασε πρόσφατα το ξενοδοχείο Europe στην πόλη Οτέσεβο στις όχθες της λίμνης Πρέσπα. Εκπρόσωποι του ομίλου συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της επαρχίας Ρέσεν και παρουσίασαν τα σχέδια τους για την ανακατασκευή του ιστορικού ξενοδοχείου, το οποίο ωστόσο τα τελευταία χρόνια είχε εγκαταλειφθεί και υποστεί εκτεταμένες ζημιές από πυρκαγιά. 
  • Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της πΓΔΜ Βλαντιμίρ Μιχαιλίβσκι σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η σύνταξη της μελέτης κατασκευής σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ πΓΔΜ και Αλβανίας βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Η νέα σιδηροδρομική γραμμή θα έχει μήκος 63 χλμ και θα συνδέει την πόλη Κίτσεβο στην πΓΔΜ με την αλβανική πόλη Λιν, ενώ προβλέπεται και προέκταση της προς την πόλη Οχρίδα. 
Σύμφωνα με τον Υπουργό, το έργο κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από τον μηχανισμό προενταξιακής βοήθειας της ΕΕ ή εναλλακτικά από άλλους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, ενώ την προσεχή εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Υπουργών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου και θα συζητηθεί το έργο και η ανάγκη χρηματοδότησής του. 

Η ανάγκη υλοποίησης του έργου σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ της πΓΔΜ και Αλβανίας, κατά μήκος του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου 8, έχει τονισθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν από κυβερνητικούς αξιωματούχους των δύο πλευρών.


Γράφει ο εμπορικός ακόλουθος της Σόφιας

  • Δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο από την ΕΚΤ η ετήσια Έκθεση Σύγκλισης, η οποία αφορά στα 7 κράτη-μέλη της ΕΕ, που έχουν δεσμευθεί να υιοθετήσουν το Ευρώ, αλλά δεν το έχουν πράξει ακόμη (Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Κροατία, Πολωνία, Ρουμανία και Σουηδία). Η Έκθεση καταλήγει και ως προς τις 7 χώρες ότι δεν είναι έτοιμες για την υιοθέτηση του Ευρώ, με επίκληση κυρίως λόγων που άπτονται του νομοθετικού πλαισίου και της ανεξαρτησίας των κατά περίπτωση κεντρικών τραπεζών. 
  • Κάτοικοι από τις πόλεις Blagoevgrad, Simitli και Goche Delchev απασχολούνται σε διάφορες εποχικές αγροτικές εργασίες στις περιοχές των Σερρών και της Θεσσαλονίκης, όπου τα ημερομίσθια στα περισσότερα αγροκτήματα είναι €25, αλλά μπορούν να φτάσουν και €50, ενώ ο εργοδότης αναλαμβάνει την παροχή στέγασης και τροφής. 

Οι Βούλγαροι εγκαταλείπουν την καλλιέργεια καπνών στη Βουλγαρία εξαιτίας της χαμηλής τιμής αγοράς τους, ενώ υπάρχουν ολόκληρα χωριά στην περιοχή, οι κάτοικοι των οποίων απασχολούνται μαζικά στην Ελλάδα. 
  • Το βουλγαρικό Στατιστικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι το α’ τρίμηνο 2016 ο μέσος μηνιαίος μισθός στη Βουλγαρία αυξήθηκε εκ νέου (κατά 8% σε ετήσια βάση και κατά 1,7% σε τριμηνιαία βάση) και έφτασε στα περίπου €470 (BGN 931). 
  • Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Eurostat, το ποσοστό ανεργίας στη Βουλγαρία τον Απρίλιο 2016 μειώθηκε σε 7,1%, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους ισοδυναμούσε με 10%. Τον Απρίλιο 2015 καταγράφηκαν γύρω στους 335.000 άνεργους στη Βουλγαρία, ενώ ένα χρόνο αργότερα ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σε 235 000. Σύμφωνα με τη Eurostat, πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας που καταγράφεται σε κράτος μέλος της ΕΕ σε ετήσια βάση. 
  • O πολυεθνικός όμιλος Hyatt με έδρα το Σικάγο εισέρχεται στην ξενοδοχειακή αγορά της Βουλγαρίας με την κατασκευή 7όροφου πολυτελούς ξενοδοχείου στο κέντρο της Σόφιας, στη θέση του πρώην ξενοδοχείου Serdica, πλησίον του μνημείου του Vassil Levski. Η επένδυση εκτιμάται στο ποσό των € 30 εκατ. 
Την κατασκευή και χρήση των διακριτικών της Hyatt για 30 χρόνια αναλαμβάνει η εταιρεία “Terra Tour Service” του διευθύνοντος συμβούλου της ρωσικών συμφερόντων Lukoil Bulgaria, к. Valentin Zlatev. Η εταιρεία διαχειρίζεται ήδη 5 ξενοδοχεία: 4 στη Μαύρη Θάλασσα και 1 στο Pravets. Το νέο ξενοδοχείο του ομίλου Hyatt αναμένεται να είναι έτοιμο στις αρχές του 2018. 

Εντός του 2017 θα λειτουργήσει το πρώτο Holiday Inn, ενώ η βουλγαρική εταιρεία Markan θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει στη Σόφια δύο νέα συγκροτήματα για λογαριασμό του ομίλου Accor, ένα δεύτερο Novotel και ένα Ibis. Το εν λόγω μοντέλο (αγορά δικαιωμάτων εκμετάλλευσης ενός διεθνούς brand από εγχώριους επενδυτές) αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλές στον ξενοδοχειακό κλάδο τα τελευταία χρόνια. Πέραν των ανωτέρω, χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των ξενοδοχείων Hilton και Radisson Blue. 

  • Ο τουρκικός όμιλος υπηρεσιών υγείας Acibadem Hospitals Group ολοκλήρωσε την εξαγορά του 100% του βουλγαρικού ιδιωτικού νοσοκομείου ιαπωνικών συμφερόντων Tokuda Hospital και του 33% του βουλγαρικού ομίλου City Clinic. 
Το νοσοκομείο Tokuda άνοιξε στη Σόφια το 2006 και ήταν το πρώτο ιδιωτικό νοσοκομείο ιδιοκτησίας αλλοδαπών συμφερόντων στη Βουλγαρία. Εκτείνεται σε 52.000 τ.μ. εντός Σόφιας και είναι δυναμικότητας 550 κλινών, ενώ συμπεριλαμβάνει εξωτερικά ιατρεία, κέντρο κλινικής έρευνας, φαρμακείο και ξενώνα φροντίδας ασθενών τελικού σταδίου. 

Ο όμιλος City Clinic ιδρύθηκε το 2010 και διαχειρίζεται τρία νοσοκομεία και τρία εξωτερικά ιατρεία στη Σόφια, στη Βάρνα και το Μπουργκάς, καθώς επίσης και ένα αντικαρκινικό κέντρο στη Σόφια. Επιπρόσθετα τα επενδυτικά σχέδια του τουρκικού ομίλου Acibadem Hospitals και της νεοσυσταθείσας από αυτόν βουλγαρικής επιχείρησης Acibadem City Clinic προβλέππουν τη λειτουργία νοσοκομείου στη Βάρνα και την επέκταση υφιστάμενου νοσοκομείου στο Μπουργκάς. 

Στόχος της Acibadem City Clinic είναι η προσέλκυση πελατών από χώρες της βαλκανικής από τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων ανέρχεται σε € 75,97 εκατ. 

Γράφει ο εμπορικός ακόλουθος του «Αγίου Παύλου» (São Paulo :)

  • Το 2015 αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, η συμμετοχή της ανεπίσημης οικονομίας στο ΑΕΠ της Βραζιλίας. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο FGV και το Ινστιτούτο ETCO, η ανεπίσημη οικονομία ανήλθε πέρσι σε 956,8 δισ. ρεάις, ή 16,2% του συνολικού ΑΕΠ. Το 2003, πρώτη χρονιά της έρευνας, το μερίδιο της ανεπίσημης οικονομίας έφτανε το 21% του ΑΕΠ. Έκτοτε μειωνόταν διαρκώς μέχρι το 2014, οπότε έφτασε το 16,1%. Η άνοδος της ανεπίσημης οικονομίας συνδέεται με την οικονομική κρίση και εκτιμάται ότι η τάση εξακολουθεί και το 2016. 
  • Στις αρχές Ιουλίου, το Συμβούλιο του Προγράμματος Επενδυτικών Συνεργασιών, στο οποίο θα προεδρεύσει ο ίδιος ο υπηρεσιακός Πρόεδρος, αναμένεται να ανακοινώσει το πρώτο πακέτο συμβάσεων παραχώρησης. 
Αναμένεται ότι το πρώτο πακέτο συμβάσεων παραχώρησης θα περιλαμβάνει 13 έργα: 4 αεροδρόμια, 3 προβλήτες λιμανιών, 4 αυτοκινητόδρομους και 2 σιδηρόδρομους. 

Οι προκηρύξεις των συμβάσεων παραχώρησης των αεροδρομίων Porto Alegre, Salvador, Florianópolis και Fortaleza είναι ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Πρόκειται για τα πιο ενδιαφέροντα για την αγορά έργα, που αναμένεται να αποφέρουν έσοδα ύψους 4,1 δισ. ρεάις στο δημόσιο από το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν οι ανάδοχοι, εκτός των 6 δισ. επενδύσεων που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν. 
  • Η Google εγκαινίασε στον Άγιο Παύλο τον πρώτο της συνεργατικό χώρο νεοφυών επιχειρήσεων στη Λατινική Αμερική και τον έκτο στον κόσμο. Σε αντίθεση με τα αντίστοιχα κέντρα της σε Λονδίνο, Τελ Αβίβ, Σεούλ, Μαδρίτη και Βαρσοβία, η Google δε θα χρεώνει για τη φιλοξενία των επιχειρήσεων, αλλά πάντως θα επιλέγει αυτές που δραστηριοποιούνται σε αντικείμενα ενδιαφέροντός της. 
  • Η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου São Paulo (USP) ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας, το Μάρτιο του 2017, εργαστηρίου εξοικείωσης των φοιτητών με την έννοια της εξατομικευμένης γραμμής παραγωγής με χρήση ρομποτικών συστημάτων και λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης. 
  • Σε αίτημα εξυγίανσης εν λειτουργία με δικαστική προστασία από τους πιστωτές της προέβη η εταιρία Oi, τέταρτη μεγαλύτερη πάροχος υπηρεσιών τηλεφωνίας στη Βραζιλία και πρώτη στον τομέα διαχείρισης γραμμών σταθερής τηλεφωνίας μέσω συμβάσεων παραχώρησης. Με 70 εκ. συνδρομητές, η εταιρία είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. 
Είχε ενισχυθεί στο πλαίσιο της πολιτικής του παρελθόντος για τη δημιουργία «εθνικών πρωταθλητών» ικανών να ανταγωνιστούν πολυεθνικές. Η Oi αντιμετωπίζει χρέη 65,4 δισ. ρεάις προς δανειστές και προμηθευτές. 
  • Το Κογκρέσο αποφάσισε την πλήρη απελευθέρωση των επενδύσεων στις επιβατικές αερομεταφορές. Η ζημιογόνος λειτουργία των βραζιλιανών αεροπορικών εταιριών για πέντε συνεχόμενα χρόνια είχε από την αρχή του χρόνου οδηγήσει σε σκέψεις για περαιτέρω μερική απελευθέρωση της αγοράς των επιβατικών αερομεταφορών της χώρας, καθώς μέχρι σήμερα η συμμετοχή ξένων επιχειρήσεων περιορίζεται στο 20% του κεφαλαίου βραζιλιανών. Μόνο το 2015 η Gol κατέγραψε ζημιά 3,5 δισ. ρεάις, η TAM 1,57 δισ., η Azul 753 εκ. και η Avianca 12 εκ. 

Γράφει ο εμπορικός ακόλουθος του Καΐρου 

  • Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο της Κεντρικής Τράπεζας, στο πλαισιο της περιορισμένης διαθεσιμότητας συναλλάγματος, δεν είναι πλέον δυνατή η χρήση, στο εξωτερικό, χρεωστικών καρτών συνδεδεμένων με λογαριασμούς σε αιγυπτιακές λίρες, ενώ εξακολουθεί να ισχύει το ανώτατο όριο $100.000 για λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα, σύμφωνα με οδηγία του 2014. 
  • Οι εξαγωγές βάμβακος μειώθηκαν την περίοδο Σεπ. 2015-Φεβ. 2016 κατά 30% σε 236.000 qintars (1 qintar = 157 kgs), έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2014-2015. Εξαγωγείς αναφέρουν ότι αυτή συνιστά μία εκ των χειρότερων επιδόσεων ιστορικά, η οποία οφείλεται κυρίως στην ανάμειξη ποικιλιών του ποιοτικότερου μακρόινου βάμβακος με κατώτερες ποικιλίες, ιδιαίτερα από το 2011 και έπειτα, με αποτέλεσμα την απόρριψη, στις μέρες μας, πολλαπλών φορτίων λόγω της μη επίτευξης των απαιτούμενων ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Γράφει ο εμπορικός ακόλουθος του Κιέβου

  • Τα τιµολόγια θέρµανσης για τους καταναλωτές της κρατικής ενεργειακής «PJSC Kyivenergo» θα αυξηθούν από τον Ιούλιο κατά 2,1 φορές φτάνοντας τις UAH 1096 / Gcal (χωρίς ΦΠΑ). Την ίδια στιγµή, τα τιµολόγια θέρµανσης για τους καταναλωτές της «Euro-Reconstruction LLC» θα αυξηθούν κατά 84,5% φτάνοντας τα UAH 947.74 / Gcal (χωρίς ΦΠΑ). Για την διαµόρφωση των τιµολογίων θέρµανσης λαµβάνεται υπόψη το κόστος φυσικού αερίου καθώς και το κόστος για τη συντήρηση των υποδοµών και υπηρεσιών προς τους καταναλωτές. 
  • Η Ουκρανία απέστειλε στην Ταϊλάνδη την τρίτη παρτίδα 10 νέων αρµάτων µάχης τύπου «Oplot», που συναρµολογούνται στο εργοστάσιο «Malyshev Plant» στο Χάρκοβ, στο πλαίσιο υπογραφείσας σύµβασης, αξίας άνω των 200 εκατοµµυρίων δολαρίων που υπεγράφη το 2011. Η παράδοση επιπλέον 29 αρµάτων θα ολοκληρωθεί αυτό το έτος, αν η στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας σύµφωνεί. Το άρµα µάχης τύπου «Oplot» έχει σχεδιασθεί από το Γραφείο Σχεδιασµού «Morozov» µε έδρα το Χάρκοβο. Οι επενδύσεις για την κατασκευή του άρµατος ανέρχονται στα 30 εκατοµµύρια $. 
  • Η Ουκρανία προσπαθεί να σταµατήσει εντελώς την εισαγωγή φυσικού αερίου, επιδιώκοντας αύξηση της εγχώριας παρααγωγής της και θέσπιση µέτρων ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόµησης ενέργειας για την χρονική περίοδο 2016-2020, σύµφωνα µε τον Ihor Nasalyk, Ουκρανό Υπουργό Ενέργειας και Άνθρακα. 
  • Ο κατώτατος µισθός στην Ουκρανία θα πρέπει να τριπλασιαστεί, επισηµαίνει ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Εσόδων. Ο ελάχιστος µηνιαίος µισθός στην Ουκρανία θα πρέπει να αυξηθεί από τις UAH 1.450 (52 €) στις 5.000 UAH (178 €). 

Γράφει ο εμπορικός ακόλουθος του Ντουμπάι

  • Οι Τράπεζες NBAD (National Bank of Abu Dhabi) και FGB (First Gulf Bank) του Αμπου Ντάμπι, επιβεβαίωσαν ότι ευρίσκονται σε προκαταρκτικές συζητήσεις προκειμένου εξετάσουν δυνατότητα συγχώνευσης των στο προσεχές διάστημα. 
To κρατικό επενδυτικό ταμείο του ΄Αμπου Ντάμπι, (Abu Dhabi Investment Council) κατέχει το 69% της NBAD, ενώ η ηγεμονική οικογένεια του Αμπου Ντάμπι και το κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala Development είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της τράπεζας FGB. 

Σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας δημιουργείται η μεγαλύτερη σε περιουσιακά στοιχεία τράπεζα στη Μέση Ανατολή, ύψους 170 δις $ περίπου, υπερβαίνοντας και την Qatar National Bank. 

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, η συγχώνευση αυτή θα προκαλέσει κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών στον τραπεζικό τομέα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου λειτουργούν περισσότερα από 50 πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και σε λοιπές χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, βελτιώνοντας σημαντικά τα μεγέθη και τις κλίμακες του τραπεζικού τομέα στην περιοχή. 


Γράφει ο εμπορικός ακόλουθος του Λονδίνου (προ Brexit)

  • Το τρίμηνο Φεβρουάριος - Απρίλιος 2016, οι εργαζόμενοι στο ΗΒ ανήλθαν σε 31,6 εκ. άτομα και το ποσοστό απασχόλησης (το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 16-64 που ήταν στην εργασία) ανήλθε σε 74,2%, καταγράφοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 1971, όταν ξεκίνησαν να τηρούνται συγκριτικά στοιχεία 

Γράφει ο εμπορικός ακόλουθος του Ερεβάν
  • Ο τομέας της πληροφορικής κατέγραψε αύξηση κατά 17% κατά την διάρκεια του 2015, με δραστηριοποίηση περίπου 400 επιχειρήσεων, 15.000 θέσεις εργασίας και κύκλο εργασιών που ξεπέρασε τα 550 εκ.$. 
Οι νέες επιχειρήσεις (startups) απολαμβάνουν απαλλαγής φόρου επί των κερδών μέχρι το 2019 και χαμηλότερων συντελεστών φόρου εισοδήματος για τους μετόχους. Κατά την διάρκεια του 2015 δημιουργήθησαν 79, προσθέτοντας 329 νέες θέσεις εργασίας.  Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Επιχειρήσεων Πληροφορικής, οι εξαγωγές του τομέα αυξάνονται σε ποσοστό περίπου 20%, σε ετήσια βάση, μετά το 2008.

Σχόλια